Антон Кутев: Когато има напрежение в обществото, не е подходящо да се правят грандиозни събития

Сеп 04, 2014 Новини БСП 0 941

Ще се стремим да направим една доста по-тиха кампания

Ще се стремим да направим една доста по-тиха кампания. Откриването ще бъде в една от най-малките зали на НДК. Нашата теза е, че когато има проблем в обществото и напрежение, не е подходящо да се правят грандиозни събития по време на кампании. Парите, които ще спестим от всичко това ще дарим за бедстващите в Мизия. Това заяви Антон Кутев, водач на листата на коалиция „БСП лява България“ в Силистра, в сутрешния блок на БНТ.
 
На въпроса какво свърши БСП и защо поглежда напред, Кутев отговори: „за тази много тежка година и половина, когато ни крещяха под прозорците, успяхме да направим много от нещата, които искахме“. Той даде пример с въвеждането на Швейцарското правило, коледни и великденски добавки за пенсионерите,  намалената такса за личния лекар, вдигането на майчинските, връщането на земеделците на акциза за горивата, разплащането с ДДС към бизнеса, както и 500 млн. лв. по инвестиционната програма за регионите. „Други не успяхме, например ранното пенсиониране, именно заради ДСП. Те не го подкрепиха“, припомни Кутев.
 
Разликата между нас и ГЕРБ е, че аз не съм чул Бойко Борисов да се самокритикува
 
Водачът на листата за Силистра се съгласи, че се допускат и грешки, но БСП е най-самокритичната партия. „Разликата между нас и ГЕРБ е, че аз не съм чул Бойко Борисов да се самокритикува. Времето на тормоза на бизнеса, замразените доходи, пенсии, безработицата порасна по времето на Борисов от 6 на 13%, да каже поне веднъж сбърках някъде“, допълни той.
 
На въпрос дали БСП се е променила, той обясни, че Миков е човек с много опит и няма да направи резки движения. „Променя се от гледна точка на това, че ставаме по-позитивни и има друга енергия. Хората са много по-мобилизирани“, каза социалистът.
 
Кутев е категоричен, че на изборите коалиция „БСП лява България“ ще играе за първото място и това, че според някои социолози има голяма разлика в процентите, не означава, че тя няма да бъде стопена, както и не отменя ролята на БСП в съвременното общество. „За последните 20 години единственото време, когато сме имали минимална безработица под 6%, е било по времето на БСП. Това е и единственото време, когато сме имали и икономически растеж над 6%. Сравним е с китайския“, припомни той.
 
За мен БСП е кауза и идея, а това не се продава за депутатско място
 
По повод номинацията на Петър Чобанов от листата на ДПС, Кутев коментира: „За мен БСП е кауза и идея, а това не се продава за депутатско място. Петър Чобанов го направи“. По неговите думи това сме го виждали хиляди пъти – в лицето на Бойко Борисов, Първанов и други. Но според него това, че са предали партията по някакъв начин, остава тяхна лична характеристика, а не на БСП. По повод тезата, че БСП не е подкрепила Чобанов за актуалицията на бюджета, кандидат депутатът отсече: „Ако някой министър си мисли, че може да вкара бюджет, на която и да е партия и то без да я попита, и да не бъде отсвирен веднага, той е политически инвалид“.
 
Икономистите, които обясняват, че трябва да се повиши токът, обясниха ли защо?
 
Във връзка с темата за повишаването на цената на тока, Кутев попита дали тези икономисти, които сега обясняват, че трябва да се вдига токът, са обяснили защо това се налага? „Какво се е променило в цената му, за да се налага вдигането му всяка година, примерно с 20%. Не чух смислен аргумент в тази посока. Аз смятам, че има достатъчно резерви, за да не се вдига. Но за мен идеите да се промени цената е на едни крупни макроикономисти, които защитават интересите на големите енергийни компании и на ЕРП-тата. Бедна енергийна компания не съм виждал. Със сигурност токът трябва да се покачва по-бавно от доходите на хората“, уточни той.
 
И Бойко Борисов, и Иван Костов, и Георги Първанов в миналото си са били свързани с БСП
 
Кутев е на мнение, че няма партия, която да има претенция да е парламентарна и да реди листите си по-демократично от БСП. „Излизаме единни на изборите, но отслабени от многото предатели около нас. Те вече са отвън. Почти всички лица в политическата система, започвайки от Бойко Борисов, минавайки през Иван Костов и стигайки до Георги Първанов, са хора, които по един или друг начин в миналото си са били свързани с БСП“, каза той.
 
На въпрос за механизма на определяне на водачи на листи, Кутев обясни, че първият в листата се определя от Националния съвет на партията, всички останали надолу се определят от местните структури. „В управлението през миналия мандат е имало депутатски гафове и са били с хора, които са ги избрали местните структури. В ГЕРБ има десетки случаи, в които водачите са били обидени, нямало да работят или ще работят за други партии. Защо не се занимаваме с тях?“, попита водачът на „БСП лява България“ за Силистра.
 
Въвеждането на банкова ваканция щеше да доведе до огромни загуби, но това няма значение за ГЕРБ и ДПС
 
По темата за финансовата криза и проблема с КТБ, Кутев припомни, че когато е ставало дума за банкова ваканция, единствената политическа сила, която е спасила финансовата система на държавата е била БСП. „ГЕРБ и ДПС с ръководството на БНБ се опитваха тогава да направят нещо като държавен преврат за сметка на българските граждани. Всеки може да си представи какво би се случило – крах на финансовата система. Виждаме, че сега го няма. Целта беше да се каже, че комунистите съсипаха отново всичко и да се изиграе същата сценка. Ние живеем в сценки. През цялото време някакви хора, ПР-и, спретват сценки, свирят на пиано по площада, но всичко това е само визия. Лъжат ни тежко. Бойко Борисов беше готов да стане премиер на държавата още от следващия ден и да поведе напред и да каже, че е спасил държавата от кризата, но това щеше да струва огромни загуби на хиляди български граждани. Но за тях това няма значение“, заключи Антон Кутев.