Георги Божинов: Правителството трябва да даде ясни отговори на проблема с газа в Добруджа

Сеп 03, 2014 Новини БСП 0 991

Решението, с което служебният министър на околната среда Светлана Жекова дава разрешение чужда компания да извърши проучване на нефт и природен газ в Добруджа, е свързано или с някакво недоразумение, или с незнание, или с много компетентно преследване на определени корпоративни интереси в този случай

Решението, с което служебният министър на околната среда Светлана Жекова дава разрешение чужда компания да извърши проучване на нефт и природен газ в Добруджа, е свързано или с някакво недоразумение, или с незнание, или с много компетентно преследване на определени корпоративни интереси в този случай. Това заяви Георги Божинов, член на НС на БСП, пред журналисти в централата на партията. Той обясни, че компанията, желаеща да проучва района, кандидатства за една много голяма площ, която обаче вече е добре проучена. „Плаща се една сравнително ниска цена и се договаря 10-годишен период за проучване, при пълното съзнание, че при сегашното българско законодателство, не може да се извърви пътя от право за проучване до търговско откритие и 35-годишен период на добиване. Очевидно е, че хората, които кандидатстват за това, познават българското законодателство и разчитат на предстоящи събития, които да им дадат възможност, при отмяна на европейски рестрикции и българско законодателство, да постигнат значителни икономически интереси”, каза Божинов.

Той обясни, че според Закона за опазване на околната среда се изисква задължителна оценка за въздействието върху околната среда, което включва и сондажи за проучване и добив на неконвенционални въглеводороди, в това число и шистов газ. „Кандидатите за проучване и добив твърдят, че не става дума за шистов газ, а за метан, който се намира във въглищно тяло. Искам да подчертая, че в нашето законодателство, по отношение на подземните богатства, когато откритието е направено със собствени средства на държавата, то се нарича „Геоложко откритие”. В региона, предоставен за проучване,  предишните 25 години са направени редица сондажи и данните за находищата се намират в националния геофонд. Не можеш да поискаш признаване на търговско откритие, при проучвания, направени със собствени средства, ако не си доказал, при това пред министъра на икономиката и енергетиката, че си получил дебит на изхода на сондажа, който има промишлено значение”, каза Георги Божинов. Той обясни проблема, като подчерта, че не може да се достигне до нужния промишлен дебит на изхода на сондажа в този случай, поради особеностите на пластовата структура. „Поради тази причина смятам, че фирмата е намерила благоприятна среда и администрация в България да сключи договор за проучване на находището за пет плюс пет години, знае какви са българските закони и разчита на едно споразумение, което се подготвя при висока секретност. Споразумението се нарича „За търговско-икономическо, трансатлантическо партньорство в областта на търговията и инвестициите”, което ако влезе в сила във вида, за който съм информиран, всички онези рестрикции на европейското и националното ни законодателство по отношение на добива на шистов газ, ще паднат. Въпросът е каква е позицията на правителството ни в този случай и взети ли са гаранции за защита интереса на хората и на държавата ни”, каза още той.