Сергей Станишев: Никой не печели от ескалацията на кризата в Украйна – нито Русия, нито ЕС, нито Китай

Сеп 02, 2014 Новини БСП 0 1131

Един от важните въпроси, които поставихме по време на разговорите си с властите в Пекин, беше за политиката на Китай по отношение на кризата в Украйна

Един от важните въпроси, които поставихме по време на разговорите си с властите в Пекин, беше за политиката на Китай по отношение на кризата в Украйна. В ЕС позицията на европейските социалисти  е, че има няколко принципа, които са непоклатими – уважението на териториалната цялост на Украйна и деескалацията на конфликта, което е крайно належащо сега. Това заяви пред журналисти президентът на ПЕС Сергей Станишев след срещата си с Юншан Лиу – член на Постоянния комитет на Политбюро на ЦК на ККП. Той подчерта, че всички виждаме как всеки ден загиват хиляди невинни хора, а стотици хиляди са вътрешните бежанци, както и тези към Русия. „Това придобива характер на хуманитарна катастрофа. Ние настояваме за стартирането час по-скоро на политически диалог, спиране на военните действия и деескалация”, категоричен бе Станишев. По думите му санкциите не са нещо желано от ЕС и не могат да бъдат трайно намиране на решение, а изразяват момент на натиск и призив към Русия да бъде по-активна, но същото трябва да се изисква и от Украйна. „Ние, българите, трябва винаги да помним, че в Украйна живеят половин милион етнически българи и да отстояваме техните права. ЕС трябва да бъде конструктивна сила в постигане на диалога и на политическо решение. Това е единственият изход от тази криза”, каза още президентът на ПЕС.

Попитан за мнението му за позицията на Китай по този въпрос след разговорите в висши държавници в страната и кой е печелившият от налагането на санкции срещу Русия, Станишев отговори „От кризата в Украйна не печели нито Украйна, нито Русия, нито ЕС, нито Китай. Китай следва принципа на уважение на териториалната цялост на Украйна“, допълни Станишев. По негово мнение, за да може Украйна да бъде вътрешно хомогенна като държава, трябва да направи сериозни вътрешни реформи и трябва да има вътрешен политически диалог между представителите на централната власт в Киев и руснаците, които живеят там и другите малцинства, сред които и българското. Помолен да коментира и икономическия аспект на проблема и дали Китай не печели от налагането на санкциите на Русия и пренасочването на руските стоки от европейския към китайския пазар, президентът на ПЕС отговори: „Не смятам, че ескалацията на санкции ще доведе до решаване на политическия въпрос и ще има печеливши”.

 

 

 В сложните отношения между Украйна и Русия, България трябва да се предпази от рискове, което може да стане с ЕС

На въпрос за подписания договор на Китай с Русия за доставки на газ в огромни количества, той подчерта, че китайците следват своите интереси и попита защо България не може да направи същото и не желае да си усвои интереса по отношение на Южен поток. „Позицията на социалистическата партия е, че страната ни се нуждае от този проект, защото това са инвестиции в нашата икономика, парите ще останат в България“, заяви Станишев. Той подчерта и че по-този начин тежестта на България като фактор в енергийната политика на ЕС само би нараснала от такъв обем, от 30 млрд. кубически метра през началната фаза, които ще се транспортират през нея. По думите му има и друг аспект на този въпрос, а именно сигурност на доставките за България. Той припомни кризата в България през 2009г., когато той самият е бил премиер, поради спирането на доставките за страната ни на газ и за две седмици е нанесла загуби от 200 млн. евро. „Сега предвид сложните отношения между Русия и Украйна има сериозни рискове, които трябва да бъдат избягвани. „Южен поток“ предвижда газът, който Русия иска да продава на ЕС и от който ЕС има нужда, да влиза директно на територията на България, което ще доведе до диверсификация на маршрутите и засилване на сигурността нашата държава и нейните доставки”, каза още президентът на ПЕС.

 

След срещата си с Юншан Лиу водената от Станишев делегация се срещна и с зам.-министърът на  външните работи на Китай Дзянчао Лиу, който благодари на ПЕС и нейния президент за активната роля, която партията играе за засилване на евро-китайските взаимоотношения.

След проведените през последните два срещи на високо равнище в Пекин утре делегацията на ПЕС заминава за провинцията Ханан. Там социалистите освен с представители на местната власт и на ККП ще се срещнат и с представители на бизнеса.