Атанас Делибалтов: Факт са политическите чистки

Авг 28, 2014 Новини БСП 0 1050

Как да подмина твърденията, че няма да има чистки, след като те са налице

Как да подмина твърденията, че няма да има чистки, след като те са налице. Това е един характерен признак за действията на представителите на ГЕРБ, какъвто е Росен Плевнелиев и какъвто привърженик се явява служебният премиер Близнашки. Не се учудвам на факта, че се говори едно, а се прави друго. Това коментира общинският лидер на БСП в Сливен Атанас Делибалтов, след освобождаването днес, с решение на кабинета, на областния управител на Сливен Корнелий Желязков. Според Делибалтов възниква въпросът дали това се е правило от предходното служебно правителство, което е заварило по тези и други държавни постове изключително представители на ГЕРБ. „Отговорът е не. И това няма как да бъде опровергано. За съжаление, действията на сегашното служебно правителство, под патронажа на президента Росен Плевнелиев, са изключително неприемливи и като такива се коментират от структурите на общинската организация на БСП и лично от мен”, каза Делибалтов. Той определи тези действия като безпринципни, арогантни и неадекватни. „Тук визирам цялостната дейност на служебното правителство, които индикират каква тенденция ще има оттук нататък. Ако и служебният кабинет да  има формалното право да освобождава областния управител, видно е, че това няма да спре подобни действия от страна на този кабинет. Безпринципно е, защото с един аршин се мереше преди, с друг – сега и това не е принципно поведение”, заяви лидерът на сливенските социалисти. Той определи като „видимо неадекватни” много назначения, направени от кабинета „Близнашки” на хора, „които пряко обслужват интересите на ГЕРБ и Бойко Борисов”. Според него най-яркият пример за това е връщането на Ваньо Танов на чело на митниците. Делибалтов оцени работата му като на човек, който не е могъл да се справи като шеф на митниците с ангажиментите си предходния мандат, а сега е отново на този пост. „Кое дава основание да бъде отново назначен, ако не безпределната му вярност към ГЕРБ и Бойко Борисов”, попита Делибалтов.

Министър Шаламанов да си подаде оставката

Общинският лидер на БСП в Сливен посочи и други, според него, неадекватни назначения от служебното правителство - министъра на правосъдието Христо Иванов. „Той в битността си на адвокат е лишен от такива права, а сега е на този пост”, допълни той. По неговите думи последната грешка на този кабинет е министър Шаламанов, който е обявил 20-годишна дългосрочна визия за развитие на българските въоръжени сили в рамките на НАТО. „Няма нищо лошо в това, по принцип, но нито му е работа, нито ще има реален ефект, защото всяко следващо правителство ще промени тези виждания. Изрази като този, че са необходими ракети, защото Русия ни заплашва, не водят до нищо добро в двустранните ни отношения с Руската федерация. Да, ние сме членове на ЕС, следваме си политиките и решенията на ЕК, ЕП и нашия парламент, но това не значи, че трябва да засилваме воинствеността в риториката по отношение на партньор като Русия”, категорично заяви Атанас Делибалтов. Според него е основателно искането за оставка на военния министър Шаламанов. „Аз също я искам, даже на цялото правителство, заради безпринципното поведение, което показват в интерес и полза само на ГЕРБ и Бойко Борисов”, подчерта соцлидерът и допълни, че отъждествява ГЕРБ с Борисов и че без него ГЕРБ няма да има.

На въпрос какви избори очаква, лидерът на социалистите в Сливен отговори, че се надява като политическа сила БСП този път да се справи по-добре от европарламентарния вот. „Предстоящите избори значимо касаят съдбата на всеки наш гражданин и са по-видими за хората по места. Те биха довели до много по-голямо участие от страна на избирателите. Всички наши симпатизанти, привърженици и членове, надявам се ще успеем да ги мобилизираме този път към урните”, каза още Делибалтов.