С целеви средства от бюджета ще бъде модернизирана цялата материална база на Стоматологичния факултет в София

Премиерът Сергей Станишев откри обновената катедра за Детска дентална медицина     Искам да благодаря лично на премиера Сергей Станишев и на правителството за предоставените целеви средства за обновяването на учебната ни база със съвременна апаратура

Премиерът Сергей Станишев откри обновената катедра за Детска дентална медицина

 

 

Искам да благодаря лично на премиера Сергей Станишев и на правителството за предоставените целеви средства за обновяването на учебната ни база със съвременна апаратура. Това каза проф. Доан Зия, декан на Факултета по дентална медицина (ФДМ) на Медицинския университет (МУ) в София. С отпуснатите допълнително 2 млн. и 700 хил. лева до началото на новата учебна година ще бъде напълно подменена старата и амортизирана техника във ФДМ, допълни той. Общо средствата за факултета са в размер на близо 4 млн. лева.

 Министър-председателят Сергей Станишев изрази задоволството си, че след като бяха решени проблемите на Стоматологичните факултети във Варна и Пловдив, сега това се случвай и в най-стария и голям факултет - този в София. Премиерът откри обновената катедра за Детска дентална медицина, която е ремонтирана и напълно оборудвана с 65 нови стола и цялостна съвременна техника.

 Той подчерта, че през последните години е направено много за повишаването на качеството на българското висше образование. След 2007 г. е увеличена почти двойно издръжката на студент, за да получават студентите най-качественото образование в областта на медицината. Има и целеви инвестиции от общо 8 млн. лева за 2008 и 2009 г. за развитието на медицинското образование и наука и за обновяването на материалната и изследователска база. Премиерът Сергей Станишев подчерта, че това ще бъде ангажимент и през следващите години, защото България се нуждае от качествено висше образование, за да бъде модерна, конкурентоспособна европейска държава, за да могат българските студенти да учат и да се реализират в България и да дават своя талант за развитието на нашата страна.

 Министър-председателят изрази признателност към Факултета по дентална медицина за социалната му програма, по която на символични цени се лекуват социално слаби граждани, а лечението на деца от социални домове е безплатно. Наличието на тази програма бе за мен допълнителна мотивация да бъдат намерени средства от бюджета за инвестиция в медицинското образование. Деканът на ФДМ проф. Доан Зия пое ангажимент да бъдат дарени 130 качествени ремонтирани стоматологични машини за социални домове и училища, след обновяването на учебните зали.

 В заключение премиерът Сергей Станишев пожела на преподавателите и студентите да имат още повече вдъхновение в работата в обновената катедра за Детска дентална медицина. Той получи от ФДМ благодарствен плакет за приноса му за модернизиране на учебната база, която ще помогне на висококвалифицирания състав на факултета да предлага съвременна дентална помощ, отговаряща на европейските стандарти.