Кристиан Вигенин: Нашата кампания ще предложи на хората конкретни решения за развитието на държавата и региона

Авг 28, 2014 Новини БСП 0 1130

„БСП лява България” стартира кампания за парламентарните избори с желание да стигне до хората с конкретни решения и предложения за развитието на държавата и региона

„БСП лява България” стартира кампания за парламентарните избори с желание да стигне до хората с конкретни решения и предложения за развитието на държавата и региона. Това заяви водачът на листата на „БСП лява България” за Благоевград Кристиан Вигенин на брифинг с журналисти, на който представи листата на коалицията в област Благоевград. Вигенин подчерта, че по време на кампанията фокусът ще бъде върху една силна социална политика и справедливо развитие на регионите. По думите му е необходимо обединение на българската нация, защото тя е разделена. „Коалицията участва в тези избори в по-широк състав и ново име „БСП лява България”. Името най-точно отразява нашата визия за България, а от друга страна символизира и факта, че успяхме да обединим в тази коалиция основните  леви политически формации”, заяви Вигенин.

Водачът на листата Кристиан Вигенин представи кандидатите за народни представители в 1-ви МИР Благоевград. „Имаме една много добре балансирана листа, както от гледна точка на възрастта, опита, професионалната подготовка, така и от гледна точка на представителството на различните общини. Хората в листата са екип, който има амбицията да направи силна кампания и ще държа този екип да бъде съхранен и след изборите”, подчерта той при представянето им. 

Според Вигенин важен акцент в предстоящата кампания е, че изборният процес ще протече по начин, който прави подредбата на листата условна, тъй като преференциалното гласуване дава възможност за пренареждане, при активна кампания от страна на всеки един от кандидатите, което може да доведе до по-предно място в листата. „Това ще даде възможност на гражданите не само да гласуват за партия или коалиция, а за конкретни личности”, заяви Вигенин и допълни, че се надява по този начин да се повиши избирателната активност с цел по-голяма легитимност на следващия парламент.

„БСП лява България” ще запази добрия тон с АБВ, каза Вигенин, но хората трябва да помислят преди да вземат решение, за да не останат разочаровани от това, че вотът им пак ще остане нечут, както се случи на последните избори. „По-добре е да подкрепят нашата коалиция, за да има силно представителство на левицата в следващия парламент, защото разпиляването на левите гласове работи за десницата и конкретно за ГЕРБ”, категоричен бе той.

Вигенин съобщи, че е провел срещи в Гоце Делчев и Петрич с всички общински председатели на БСП от областта, по време на които са набелязани основни задачи и ангажименти в рамките на подготовката на официалния старт на кампанията. „Нашата цел е да достигнем до повече хора с нашите идеи и вярвам, че доброто направено от правителството на Пламен Орешарски ще бъде запазено и развито в следващия мандат”, каза водачът на листата в региона.

Посоката, в която България върви сега по отношение на Русия, застрашава националния ни интерес

Според Вигенин правителството на Пламен Орешарски е водило балансирана и конструктивна политика по отношение на Русия. „Сега България отива в посока, която застрашава националния интерес и пример за това е позицията на служебния министър на отбрана Велизар Шаламанов, подкрепена и от президента Плевнелиев”, заяви Вигенин. Той подчерта, че руският външен министър Сергей Лавров е посетил София по негова покана през юли и при срещата си с него президентът не е определил Русия като заплаха за България. „Питам г-н Плевнелиев какво се е променило от юли до август? Бившият външен министър призова служебното правителство да се въздържа от позиции и действия, които ще ангажират дългосрочно България”, каза още той.

По повод изразената от служебното правителство позиция в подкрепа на споразумението за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство между Европейския съюз и САЩ Вигенин заяви, че подобни въпроси не са част от неговите приоритети и отговорности. Според него преговорите по споразумението трябва да се водят  при пълна прозрачност, за да бъдат защитени максимално социалните и човешките права на гражданите на ЕС,  екологичните стандарти, доходите и други въпроси, които са част и от позицията на европейските социалисти. „По този въпрос компромиси не може да има. Необходимо е следващото правителство да направи широк обществен дебат по въпроса и тогава да се прецени дали споразумението защитава интересите на гражданите и може ли да бъде подкрепено”, допълни той.