Явор Куюмджиев: Служебният кабинет е отрядът за мръсни поръчки на Бойко Борисов

Авг 28, 2014 Новини БСП 0 803

Едно от събитията, които искам да коментирам, е обявеното вчера от служебния говорител на партия ГЕРБ Васил Щонов, потенциално увеличение на цената на тока с 50% в следващите години

Едно от събитията, които искам да коментирам, е обявеното вчера от служебния говорител на партия ГЕРБ Васил Щонов, потенциално увеличение на цената на тока с 50% в следващите години. За нас това е поредното доказателство, че сегашните управляващи – служебният кабинет или служебните говорители на ГЕРБ, са всъщност отряда за мръсни поръчки на Бойко Борисов за изпълнението на политиките на ГЕРБ неправомерно, тъй като те не са влезли във властта чрез избори. Това заяви Явор Куюмджиев, водач на листата на коалиция „БСП лява България“ в Търговище, на пресконференция в централата на партията. Според него това е  доказателство и за факта, че тези управляващи и техните ментори от ГЕРБ, всъщност са лобистите и защитниците на интересите на едрия капитал, т.нар. инвеститори в енергетиката, които да продължат да печелят несъразмерно огромни суми за сметка на всички български граждани. „Логиката за всичко това е много проста. Ако се решат двата основни проблема на българската енергетика, а именно дългосрочните договори за изкупуване на енергия от ВЕИ-та и т.нар. американски ТЕЦ-ове, цената на тока може да не се вдигне въобще“, категоричен е той. По неговите думи дефицитът от 1 млрд.лв в системата го има, но той е предизвикан точно от тези два източника на електроенергия. „30% от разходите в системата отиват за заплащане на енергията от ВЕИ, които доставят само 5% от електричеството. Ние направихме опит да решим тези проблеми, като декември месец м.г. въведохме 20% допълнителна такса върху приходи на слънчеви и вятърни централи, но тя беше отменена преди месец от КС по жалба на Плевнелиев, който е също част от тази задкулисна схема за източване на българската енергетика или на българските граждани“, допълни Куюмджиев.

Членовете на Енергийния борд ще защитават интересите на капитала, който ги е изпратил там

Другата тема, която народният представител от 42-то НС засегна, е създаването на т.нар. Енергиен борд. „Нещо, което ние намираме за абсурдно и допълнително доказателство за опита за подмяна на легитимните политики в енергетиката. Кой е избрал тези хора? Как те ще влязат в т.нар. Енергиен борд? Кого представляват освен корпоративни интереси?“, попита той и обясни, че в него влизат представители на ЕРП-тата, на слънчевите централи, на вятърните централи, на американските тецове, а държавната енергетика ще има един-двама представители. „Естествено, че ще защитават интересите на капитала, който ги е изпратил там“, каза той. Според него това е нарушение на основни демократични принципи. „Кой позволява на служебното правителство да надвишава брутално правомощията си и да се опитва да подменя легитимно разписани в законите на страната институции и техните правомощия?“, попита той. Куюмджиев обясни, че Министерство на икономиката и енергетиката е единственото, което по законите може да управлява политиките в сектор енергетика, а ДКЕВР е тази, която може да определя цените и да извършва стратегическото управление на сектора в съответния ценови период. „На базата на какви правомощия тези права ще бъдат отнемани от някакъв, според нас, изцяло нелегитимен орган“, коментира той и допълни, че се чува тезата, че там щяло да бъде база за разговори да се намери общия баланс. „Него го има. Общият баланс между интересите на всички участници в пазара, включително и на т.нар. инвеститори, е вдигането на цената, не с 50%, а с два пъти трябва да я вдигнат и всички ще бъдат много щастливи и ще печелят много пари, освен българските граждани, които ще трябва да платят сметката“, заяви Куюмджиев.

Цялата отговорност за всичко, което се случва в енергетиката, е на това правителство

„Много е важно да подчертаем, че цялата отговорност за всичко, което се случва в момента и което ще се случва в енергетиката, е на това правителство. Като доказателство ще кажа, че е много вероятно днес или утре и последният член на съвета на директорите на БЕХ да бъде уволнен и на негово място да бъде назначен Владимир Денчев, той е дясната ръка на предишния шеф на БЕХ Михаил Андонов, от квотата на ПП ГЕРБ“, заключи Явор Куюмджиев.