Мая Манолова: След като протестът осребри своето участие, започна да прави това, срещу което протестираше

Авг 28, 2014 Новини БСП 0 763

След като протестът осребри своето участие или поне част от протестиращите, вече овластени те започнаха да правят това, срещу което протестираха – скандални назначения, уволнения с реставрация на управлението на ГЕРБ

След като протестът осребри своето участие или поне част от протестиращите, вече овластени те започнаха да правят това, срещу което протестираха – скандални назначения, уволнения с реставрация на управлението на ГЕРБ. Това заяви в ефира на BTV водачът на листата на „БСП лява България” за Кюстендил Мая Манолова. На въпрос дали ще има протести, както тя е споменавала, Манолова отговори, че като вижда какви са действията на служебното правителство, това е напълно възможно да се случи.

По думите й протестите не са оставяли впечатление, че искат да върнат ГЕРБ на власт и то по един нечестен начин. Тя бе категорична, че когато не си спечелил изборите и си влязъл в управлението през задната врата, това не е коректно към българските граждани.

Манолова обясни, че има много примери за скандални назначения и посочи: зам.-кметът на Бургас, който е станал зам.-министър на околната среда, зам.-кметът на Пловдив, станал областен управител на Пловдив, Теменужка Петкова, бивш шеф на АДФИ, която е станала зам.-министър, шефът на ВиК – Добрич, срещу когото има наказателно производство и сега е зам.-министър на регионалното развитие, Ваньо Танов.

„Имаме служебно правителство, което трябва да бъде политически неутрално и има една конкретна задача – да подготви честни избори. Това правителство не може да прави политически уволнения и да възстановява кадрите на една политическа сила, защото изборите няма да бъдат честни”, категорична бе тя.

Манолова припомни и че предишното служебно правителство на Марин Райков не е сменило нито един областен управител и нито един шеф на агенция, но причината е била, че всички те са били кадри на ГЕРБ.  „На практика Близнашки е един изпълнител и то се вижда в ежедневните назначения, които се правят. Вчерашният опит на президента да адвокатства на служебното правителство на Георги Близнашки беше повече от неуместен  и доста нелеп”, коментира тя. Според нея аргументите, които президентът е извадил, будят недоумение как може държавен глава да стига до там да защитава точно това скандално назначение за шеф на митниците, срещу което са протестирали и тези, които сега са в служебния кабинет.

Служебният кабинет участва в предизборната кампания на ГЕРБ

Манолова подчерта, че макар да трябва да са неутрални членовете на този кабинет, те плашат с огромни проблеми, които имало във финансовото състояние на държавата, което е част от предизборната кампания на ГЕРБ. По думите и те реализират тази кампания, като харчат пари за съветници и десетки зам.-министри и сключват консултантски договори. „Това взриви хората и ги изкара на улицата. Сега същото го прави и правителство, в което участват протестиращите”, каза още Манолова. Тя подчерта, че с нетърпение чака началото на учебната година, за да види колко рано ще станат този път „Ранобудните студенти“  и дали ще подминат цялото това безобразие, което се извършва от служебното правителство, в което участват техни представители.  

На въпрос за г-жа Пандурска и тиражираните слухове за връзка между двете, Манолова категорично отрече да е така и появата на подобна невярна информация показва, че говоренето и за назначенията е притеснило кръговете около служебното правителство и по-специално ГЕРБ.

Действията и политиката, които водеше БСП бяха най-адекватните

Помолена да коментира състоянието в БСП, тя отговори: „Лидерската битка в БСП приключи. Имаме демократично избран председател и сега всички ние имаме конкретна цел - да спечелим предстоящите избори, за което БСП се нуждае от една пределна мобилизация, от стягане на редиците”, категорична бе тя.

На въпрос дали е намерен отговор на въпроса за кой са работели предишното правителство, тя отговори – „за българските граждани“. По думите й именно благодарение на направеното от кабинета „Орешарски”  за хората и най-вече за Кюстендилска област, тя е успяла да победи ГЕРБ на евроизборите. „Това е част от кампанията, която ще водя в моя регион като водач на листа“ , заяви тя. На въпрос за отношенията с ДПС Манолова отговори, че партията е разбрала своите грешки поради липсата на  пълна прозрачност в отношенията между двете партии, използвана от различни кръгове, за да се възползват от властта и че това няма да се повтаря в следващи управления. Манолова бе категорична, че всички бъдещи участия на БСП в управлението ще са с партии с прозрачни отношения и в името на важните политики. Тя подчерта, че числата от НСИ от последните седмици показват, че БСП е реализирала една голяма част от своите обещания. „Действията и политиката, които водеше БСП бяха най-адекватните на фона на останалите политически сили”, подчерта тя и припомни, че именно представители на ГЕРБ и ДПС са искали банкова ваканция.

Нашата непосредствена задача е победа на предстоящите избори

На въпрос колко места ще има според нея БСП в бъдещия парламент, Манолова отговори, че това зависи от броя на партиите които ще минат 4% бариера и допълни: „Ние отиваме за победа на предстоящите избори. В едно състезание влизаш, когато си убеден, че можеш да го спечелиш. Това е нашата непосредствена задача”, категорична бе тя. По думите й след резултатите от вота на българките граждани, БСП може да влезе в управление с ясни и прозрачни отношения, но не се страхува и да е в опозиция. На въпрос дали БСП би управлявала отново с ДПС тя отговори, че за момента тази перспектива не й се струва възможна. Помолена да коментира реденето на листите и появилото се напрежение в БСП, Манолова обясни, че партията е демократична и решенията се подлагат на обсъждане, където е нормално да има различия на мнения. Тя подчерта, че в партии като ГЕРБ, където листите се редят от двама души едва ли всички структури са щастливи от водачите си. „До колко е намерен  балансът между виждането на централното ръководство и местните структури ще се види на изборите”, заяви Манолова. Тя обаче подчерта, че този път изборът ще е изцяло на гражданите и те ще могат да пренареждат листите.