Сергей Станишев: В условията на криза няма по-важна задача за държавата от това да се бори за всяка инвестиция

Министър-председателят направи първата копка на мрежата за газификация на Червен бряг   В условията на криза няма по-важна задача за държавата от това да се бори за всяка инвестиция и да намира начин за стабилното икономическо развитие

Министър-председателят направи първата копка на мрежата за газификация на Червен бряг

 

В условията на криза няма по-важна задача за държавата от това да се бори за всяка инвестиция и да намира начин за стабилното икономическо развитие. Убеден съм, че в постоянен диалог ще успеем да преминем по-успешно през тези бурни води отколкото много други европейски държави. Това каза министър-председателят Сергей Станишев в Червен бяг, където направи първата копка на мрежата за газификацията на града. Проектът обхваща трасе на разпределителен газопровод Луковит-Червен бряг и изграждане на газоразпределителна мрежа на града, с обща дължина на трасето 4335 м.

 В словото си премиерът подчерта, че през последната година все по-настойчиво стои въпростът за засилване на енергийната независимист. Той припомни, че след  дълъг период на замразяване стартира и проектът за АЕЦ „Белене". Водени са и разговори с Европейската банка за възстановяване и развитие за 250 млн. евро инвестиции в разширяването на газохранилището в Чирен. Всичко това говори, че в България продължават да се реализират сериозни инвестиции. 

 Първото тримесечие беше по-трудно отколкото цялата изминала година. България обаче се оказа по-подготвена от другите страни за кризата, за което говорят и данните на Евростат, каза още премиерът Сергей Станишев.  Той посочи, че у нас спадът на производството е сравнително най-малък. За сравнение, в Латвия той е 18%, за Германия 8% и 6% за Великобритания. Въпреки положителните сигнали идващи от САЩ и хода на световната икономика обаче, и въпреки наблюдаваното съживяване у нас, все още е твърде рано да се правят прогнози до края на годината.

 По-рано днес премиерът посети газонаходището в с. Девенци, където проследи редовното тестване на газовия залеж. Очакванията са за 5-6 млрд. куб. м., което е от особена важност за Плевенския регион.

 Пред журналисти министър-председателят подчерта, че към тази възможност има сериозен интерес от частни компании като Лукойл и Газпром, водят се разговори и с Българския енергиен холдинг. Това е само част от усилията, които се полагат за засилване на енергийната независимост на България, категоричен бе той.