Сергей Станишев: Община Монтана ще бъде сред първите с решени важни екологични проблеми

С реализацията на пречиствателната станция за отпадни води край Монтана ще бъде решен проблем с почти 120 годишна давност, а общината ще бъде сред първите с решени важни екологични проблеми - пречистването на отпадните води и съвременното третиране на отпадъци

С реализацията на пречиствателната станция за отпадни води край Монтана ще бъде решен проблем с почти 120 годишна давност, а общината ще бъде сред първите с решени важни екологични проблеми - пречистването на отпадните води и съвременното третиране на отпадъци. Това каза министър-председателят Сергей Станишев в Монтана, където се запозна с хода на строителните работи по проекта на стойност 16 млн. лв. по програма ИСПА.

 Той изрази задоволство от добрите темпове, с които се изгражда съоръжението чийто пусков срок е 20 септември т.г., и открои много доброто партньорство през последните години между правителството и общината. Значителна част от подадените проекти са одобрени, добре вървят нещата и с оперативните програми. Това показва, че община като Монтана може да се справи добре с усвояването на европейските средства, което е много сериозен и реален опит и за страната като цяло, защото ние сме в процес на обучение как се вършат нещата  по един бърз ефективен и прозрачен начин, каза още Сергей Станишев.

 Министър-председателят се срещна и с кмета на Монтана Златко Живков. Обсъдени бяха както хода на строителните дейности по изграждането на пречиствателната станция, така и въпроси от регионален характер.

 В отговор на проявен журналистически интерес, Сергей Станишев подчерта, че Министерството на финансите работи по различни варианти на сценариите на бюджетното изпълнение в зависимост от икономическото развитие. За мен е приоритетно да се изпълняват социалните ангажименти на държавата, особено в момент на криза и да се реализират капиталовите разходи. Правителството ще подхожда много внимателно към различни варианти на изпълнението на бюджета - с отговорност към страната и към проблемите на местното самоуправление и на различните сектори. На въпрос за евентуалната газификация на Видин министър-председателят каза, че по този въпрос предстои да бъдат водени разговори и с румънския му колега. Ние сме в постоянен диалог с партньорите за диверсификация, за маршрутите за доставки на газ и за засилване на вътрешния капацитет на България. Работим активно за междусистемните връзки. Водим разговори и с Турция за използване на LNG терминала и третият приоритет в тази област е изграждането на връзките между България и Румъния. Вариантът с Видинска област си заслужава и заради близостта си с Румъния, каза в заключение премиерът.