Таско Ерменков: Нямаме юридически задължения по подписаното споразумение с Уестингхаус, само заявени намерения

Авг 13, 2014 Новини БСП 0 973

За споразумението, подписано за Уестингхаус, има решение на Министерски съвет

За споразумението, подписано за Уестингхаус, има решение на Министерски съвет. То ще влезе в сила само при три условия: да бъде утвърдено от следващо редовно правителство, да има приет финансов план и да има утвърден проект. Това заяви в ефира на TV 7 Таско Ерменков.  Той подчерта, че приетото споразумение заявява само намерения и няма никакви юридически последствия към днешна дата и всичко друго са спекулации и търсене на сензация. По думите му смущаващи са начина и времето, когато то е подписано, но това не обезсмисля идеята да има нови мощности в АЕЦ "Козлодуй". 

На въпрос, защо точно по този начин са се развили събитията, той отговори, че за това трябва да бъде попитан бившият премиер Пламен Орешарски. 

Помолен да коментира твърденията, че ще има депо за ядрени отпадъци, Ерменков отговори, че няма информация да има планове за такова. Той обясни, че в Козлодуй така или иначе има съоръжение за съхраняване на ядрени отпадъци и отработено ядрено гориво. 
„Когато имаме ядрени обекти, които биха могли да привлекат инвестиции, биха създали работни места, и биха помогнали на най-изостаналите райони в страната да си стъпят на краката, а ние сме ги спрели заради политиканстване, няма как то да не се отрази на икономиката, а от там и на енергетиката, която не е „магическа пръчка”, с която да се решават всички икономически проблеми на държавата”, категоричен бе Таско Ерменков.  


От октомври ако има покачване на цената на тока, то ще е до 10%

Попитан за вероятността за покачване на цената на тока, Еменков обясни, че ако има такова, то ще е в рамките на 10% и това не означава, че увеличението ще е наведнъж и рязко от октомври. По думите му това зависи от ДКЕВР и изчисленията, които правят експертите там. Според него ако не се стигне до увеличение на цената на електроенергията сега, тъй като тенденцията за покачването й е устойчива навсякъде по света, то ще е на по-късен етап. 

Той обясни, че по време на мандата на БСП е било възможно намалението на цената на тока, защото предишното управление достатъчно я е покачило в интерес на съответните концерни и в системата е имало резерви. „Тези резерви се изчерпват от една страна от непредоговарянето на условията за изкупуване на електроенергия от американските централи и от все още консервативното отношение на държавата по отношение ВЕИ-тата и опитът да ги стимулира само чрез цената”, пояси Ерменков. Той припомни и тежката ситуация миналата година и невъзможността на хората да си платят сметките за ток, което ги е довело до отчаяние и е накарало да излязат на улицата. По думите му тогава са използвани резервите, за да се помогне на тези хора и да се преразпредели по-равномерно тежестта в енергийната система.