Таско Ерменков: Няма основание и никакви причини за режим на тока

Авг 12, 2014 Новини БСП 0 755

Няма основание и никакви причини да смятаме, че ще има режим на тока, освен ако не се опитваме по този начин да уплашим българския народ

Няма основание и никакви причини да смятаме, че ще има режим на тока, освен ако не се опитваме по този начин да уплашим българския народ. Това заяви в ефира на BTV Таско Ерменков. Според него това, че в системата има голяма задлъжнялост не означава, че някой ще спре да произвежда електроенергия. Той подчерта и, че няма как дължимите суми да се превърнат в държавен дълг. „3 млрд. лв. дълг не са се струпали сега, за последната година. Те са резултат от дълъг процес на натрупване от времето, когато енергетиката започна да се преструктурира”, каза още Ерменков. По думите му ако се говори за състоянието на енергийната система в България, може да се говори за влошена ликвидност, но в никакъв случай не може да се говори за фалит. 

Помолен да коментира заявлението на ДКЕВР за промяна на цената на тока от октомври месец и дали тя ще е към поскъпване, Ерменков припомни, че преди месеци е предупредил, че ако не се предоговорят условията с американските централи и не се нормализират отношенията с ВЕИ сектора, ще ни чака увеличение на цената на електроенергията. Той обясни, че тенденцията към повишаване на цената на тока е нормална в цял свят, тъй като се базира на изчерпаеми източници, чиято цена също се вдига. По думи му обаче миналата година, когато е била намалена цената на тока в България, е било глътка въздух за хората, за малките фирми. „То беше основателно и резонно, защото бе въз основа на открити резерви в системата, когато беше разпределена отговорността не само върху потребителите, но и върху производители и занимаващите се с преноса. Тези резерви обаче вече се изчерпаха и поради тази причина вероятно ще има повишаване на електроенергията”, поясни Ерменков. На въпрос с колко според него ще бъде това увеличение, той отговори, че то би било в рамките на 10%.

Не ни трябва енергиен борд, имаме достатъчно наши експерти

По думите му трябва да се вземат мерки за енергийна ефективност, за които държавата да предприеме стимули и да помогне на потребителите да имат по- добра такава. Той подчерта, че само с поведението си потребители могат да намалят потреблението си с 15%.

Ерменков подчерта също, че в настоящия служебен кабинет няма енергиен експерт, а за енергиен борд се говори от 2 месеца насам. „Аз за енергиен борд не съм чувал. Това ми прилича на отказ от суверенитет в областта на енергетиката и от тук, и в икономиката”, категоричен бе той.

На въпрос за Уестингхаус, той отговори, че моментът и начинът, по който са се развили нещата, е грешен, но не и самото движение по посока изграждане на нови мощности в АЕЦ „Козлодуй”. Той бе категоричен, че най-големият проблем на България е, че не може да се постигне политически консенсус, когато става въпрос за национални обекти. „Няма друг начин те да се случат, защото са държавни, а не партийни. Добре е специалистите и експертите в България да седнем, за да разберем къде е бъдещето и какво трябва да направим, а не с външен енергиен борд. Имаме достатъчно наши специалисти”, заключи Таско Ерменков.