Жельо Бойчев: БСП е единствената партия, която има определени традиции и вътрешна демокрация при реденето на листите

Авг 11, 2014 Новини БСП 0 981

За разлика от други партии, където един човек сяда и пише с молива и подрежда листите, в БСП дума за подредбата има всеки един социалист, който е в ръководните органи на партията на различните етапи

За разлика от други партии, където един човек сяда и пише с молива и подрежда листите, в БСП дума за подредбата има всеки един социалист, който е в ръководните органи на партията на различните етапи. БСП е единствената партия, която има определени традиции  и вътрешна демокрация при реденето на листите.  Това заяви в ефира на BTV Жельо Бойчев. Той припомни, че в събота градската конференция на БСП - София е имала възможност да гласува за предпочитаните от членовете кандидати. Той обясни, че всяка една от районните организации в София е имала възможност да излъчи до 3 кандидатури, които са били предмет на градската конференция, на която с тайно гласуване са избрани за водачи на 23-ти МИР - самият той, на 24-ти-ти МИР - Георги Свиленски, а на 25-ти МИР - Янаки Стоилов. Той обаче подчерта, че това не означава, че избраните кандидатури ще бъдат водачи на листите, тъй като те се определят от Националния съвет на партията, което ще стане тази седмица. „В Националния съвет участват също не малко хора, които могат да изразят своето мнение”, коментира още Бойчев.

Управлението на правителството на Пламен Орешарски беше необходимо и полезно

Помолен да коментира отношенията между БСП и ДПС и дали те са оставили съмнения у хората за задкулисие, той отговори, че ако се направи ретроспекция за изминалата годна и два месец, може да се направи такъв извод. „Преди една година в голяма степен БСП събираше надеждите на хората, че ние сме политическата сила, която може да нормализира състоянието в страната, нормалната работа на институциите и бизнес средата.  Мисля, че правителството на Пламен Орешарски успя да направи това, но в голяма степен разочаровахме част от тези хора, които бяха дали подкрепата си за нас, защото по един категоричен начин не скъсахме и не сложихме край на всички спекулации”, обясни той. По думите му е нормално след участието в управлението на страната повече от година, да се проведат разговори какво е постигнато и какво не е, какво е довело до този резултат, за да не се повтарят тези грешки. „Това беше едно необходимо и полезно управление  в дадения момент на страната”, категоричен бе той. По думите му вината за положението, до което се е стигнало обаче, не трябва да се търси в други политически сили, а в собствените действия и това, което не е постигнато.