Реч на Председателя на ГС на БСП-София Калоян Паргов на заседание на XII-тата конференция на БСП-София

Авг 09, 2014 Новини БСП 0 1190

Реч на Председателя на ГС на БСП-София Калоян Паргов на заседание на XII-тата конференция на БСП-София     Уважаеми другарки и другари, Обстановката, в която бяхме принудени да работим през настоящата година, беше изключително сложна, трудна и динамична

Реч на Председателя на ГС на БСП-София Калоян Паргов

на заседание на XII-тата конференция на БСП-София

 

 

Уважаеми другарки и другари,

Обстановката, в която бяхме принудени да работим през настоящата година, беше изключително сложна, трудна и динамична.

Основните проблеми на БСП не могат да бъдат други, освен тези, които посочват българските граждани – безработица, бедност, достъп до здравеопазване, престъпност и корупция. Това са ежедневните проблеми в българското общество.

През едногодишното управление с мандата на БСП бяха направени немалко добри неща за България и за нашите избиратели. Правителството, особено в началото на своя мандат, предприе необходимите социални и стабилизационни мерки.

Ние сме длъжни да дадем честен отговор – Къде сбъркахме?

Хората очакваха повече. Те искат ясна социална перспектива. За съжаление в обществото остана впечатление, че зад официалната политика властва задкулисие и корпоративни договорки. Единственият отговор на БСП е лява политика, която изисква откровеност и отговорно поведение. Само така може да се преодолее впечатлението за разминаване между намерения и действия.

През последните месеци се проведоха  две важни събития за БСП - изборите за „Европейски парламент - 2014“ и заседанието на 48-я конгрес, състояло се на 27 юли т. г.

Резултатите от проведените избори за „Европейски парламент - 2014“, както Ви е известно за БСП са негативни, причините са много. Основният  извод е, че БСП загуби доверието на избирателите. Желанието на българското общество за промяна предопредели резултатите от евроизборите. Европейският вот стана заложник на вътрешно политическата проблематика. БСП единствена от всички партии представи визия за Европа, но това не беше отчетено от избирателите, защото хората оценяват Европа по това, което е извършено тук, у нас за подобряване на живота им.

Резултатите от евроизборите са ярко изразен протестен и наказателен вот на левите избиратели за БСП.  Това, което се случи в изборния ден показа, че се явиха само около 40% от нашите избиратели в столицата, т. е. не гласуваха за нас, за разлика от парламентарните избори през 2013 година, което е доказателство за протестен вот.

През последните 3-4 месеца нашите избиратели демонстрираха сериозно разколебаване заради възникналия конфликт между Украйна и Русия, и политиката на конфронтация на ЕС спрямо Русия - факти, които демотивираха голяма част от русофилите и те не участваха в тези избори. Тук следва да отбележим и изразената неудовлетвореност на не малка част от социалистите и симпатизантите, относно неясната и некатегорична позиция на БСП.

Избирателите на БСП бяха разочаровани и от вътрешнопартийните, а в последствие и междупартийните конфликти между БСП и АБВ. От този „развод” БСП  загуби около 20 000 избиратели в София.

 

Нашите послания не успяха да убедят и не мотивираха голяма част от членовете и симпатизантите на Партията, не успяхме да покажем убедително постиженията на правителството на Пламен Орешарски, като алтернатива на действията на опозицията.

В недостатъчна степен се разкриха възможностите за използване на европейските фондове и програми.

 

Трябва да използваме оценките и изводите от проведените избори за „Европейски парламент - 2014“ при подготовката и провеждането на предстоящите предсрочни Парламентарни избори.

 

Само преди две седмици беше проведено поредното заседание на 48-я конгрес на БСП, на което бе избран нов председател на Партията - другаря Михаил Миков – председател на 42-то Народното събрание, човек с дълъг партиен стаж, познаващ партията, опитен парламентарист.

 

На заседанието на Конгреса бе изразено становището, че са необходими общи и консолидиращи усилия на БСП и нашите симпатизанти, за да може да съхраним Партията и рязко да подобрим работата си в структурите. БСП трябва да се отвори към хората, които имат ляво мислене.

Конгресът потвърди готовността на БСП да поеме отговорността си, да продължи политиките за излизане от кризата, за възстановяването и развитието на България.

 

В момента България се намира в политическа криза. Налице е остра конфронтация, противопоставяне и нетърпимост между политическите сили. Всичко това доведе и до предсрочното разпускане на 42-то НС и назначаване на служебно правителство. Факт са първите реваншистки действия срещу членове на БСП. Служебният кабинет, с надхвърлените от президента политически правомощия, има една единствена цел - да върне дясното управление.

 

Дефицитът на обществено доверие към политическите партии е достигнал своя критичен минимум. Убеден съм, че БСП  има капацитет, ресурси и  воля за възстановяване доверието на обществото.

 

За успеха на изборите трябва ясна цел, а именно постигане на най-добър изборен резултат, гарантиращ на БСП, че ще бъде решаващ фактор в политическия живот след 5 октомври. Затова са необходими ясни и убедителни послания, последователни усилия за осъществяване на национално-отговорна политика, включително и социална политика, основана на съпричастност и справедливост, връщане на доверието в институциите.

 

БСП трябва да се върне към левите ценности и идеи, което ще я отличи по-ярко във формирането на политики.

Преобладаваща част от членовете на БСП изразяват убеждението, че в БСП няма разцепление, а е необходима промяна и обновление.

На дневен ред е  връщане на колективното начало в процеса на вземане на решения и формиране на политики, с грижа за хората на труда.

БСП трябва да покаже, че е самостоятелна и необвързана, че няма зависимости от ДПС. Партньорството с ДПС се провали, защото нямахме разписани ясни отговорности и взаимоотношения. Всяка следваща следизборна коалиция трябва да се основава на регламентирани правила и принципи.

Разбира се, ще бъде трудно, но с последователност и честност можем да го постигнем.

 

Другарки и другари,

На старта сме на предизборната кампания за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 5 октомври 2014 г. - избори, изключително важни за Българската социалистическа партия.

Софийската градска организация трябва да продължи да генерира идеи, политически позиции и предложения за формиране на нови политики, които да съдействат за промяната на БСП. Утвърдилите се полезни практики да се използват от местни партийни структури.

Нуждаем се от подкрепата на всички наши членове и симпатизанти. Необходима ни е консолидация и мобилизация на всички партийни структури, възвръщане на доверието на гражданите от различните социални групи, ясен и диференциран подход в работата ни.

Въпреки, че София е един от тежките региони за организиране и провеждане на избори, ние имаме шанс да променим тенденциите и на фона на тежките политически условия да постигнем максимално добри резултати. В центъра на нашата работа трябва да бъдат хората, които са източникът на нашата сила, здравите корени на БСП.

Основната задача пред градската партийна организация е да организира и проведе ефективна предизборна кампания, основавайки се на принципите на единодействие, диалог и плурализъм.

Необходима е пълна мобилизация на столичната партийна организация, активно участие в предизборната дейност на ГС, РС, ОПО, женските и младежките обединения, ветераните, на всички социалисти в София. Предизборната дейност трябва да се провежда активно в кварталите и селищата, да имаме директен контакт и открит диалог с избирателите - да застанем лице в лице с тях, за да търсим заедно решенията на възникналите проблеми.

Трябва да се изработи план-график за ежедневно, активно и конкретно участие на кандидатите за народни представители в процеса на предизборната дейност и в самия изборен ден. Трябва да доминират ясните предизборни послания, аргументи и предложения за решаване на проблемите на хората и на България.

Необходимо е да се подобри и засили работата ни с различни групи от избирателите, професионални организации, представители на малкия и среден бизнес,  представители на културата и науката, кооперативни съюзи, военни от запаса, работници, земеделци и синдикати.

 

В предизборната си дейност ние отново трябва да покажем готовността си за възстановяване на доверието на българските граждани в институциите и безпристрастното прилагане на законите. БСП трябва да вдъхне у избирателите вяра във възможностите на страната да постигне икономически възход, социална справедливост, духовност, развитие на образованието, науката и културата, и единството на нацията в съвременните й измерения.

БСП има историческата отговорност да покаже, че разполага не само с идеи, но и с политически и управленски формули за решаването на проблемите. Такава визия би била вероятно и най-надежден фактор за преодоляване на негативните тенденции в изборните резултати.

БСП трябва да посочи начините за постигане на икономически растеж, да не се допуска нова финансова и банкова криза, за да опровергае мита, че когато БСП е на власт, винаги се стига до финансов колапс. БСП трябва да се ангажира с реформите в здравеопазването, образованието и социалната сфера. Като отговорен фактор в българската политика БСП трябва активно да отстоява националните интереси, да търси баланс между политиката на Европейския съюз и традиционните ни партньори,  включително и Русия, в името на просперитета на България и българските граждани. 

 

Основният приоритет в предизборната ни дейност в предстоящите предсрочни парламентарни избори трябва да бъде мотивиране на градския партиен актив, на всички, които ще участват в подготовката и провеждането на изборите, за да постигнем положителни резултати.

 

В процеса на нашата работа е необходима ясна и точна координация на кампанията, включително и активното и ефективно използване на възможностите на новите технологии и социалните мрежи. Тук ролята на Градския предизборен щаб е изключително важна за постигане на  координация и ефективна екипна работа с трите многомандатни избирателни района. Възлагаме големи надежди и на Градското и районните младежки обединения. Нашите очаквания са за активно участие и за иновативна младежка кампания.

 

Трябва да се актуализира информацията от последните Парламентарни избори през 2013 за политическата ориентация на гласоподавателите в отделните избирателни секции и общо за районите, да се анализират данните  за негласувалите, колебаещите се, социално слабите, трудно подвижните и хората с увреждания, да се приемат действия за работа с отделните социални групи.

Районните съвети на БСП трябва да отделят специално внимание за популяризиране на нашите кандидати за народни представители.

 

В организационен план е необходимо:

  • Да се актуализират съставите на Градския и районните предизборни щабове и се да усъвършенства тяхната структура и функции. Разширяване на експертното начало в щабовете с представители от различни социални и професионални групи и граждански сдружения;
  • Да се осигурят кадрово изборните комисии - членове на РИК, СИК, застъпници, наблюдатели и представители на БСП. Да се направи навременен подбор и обучение, да се запознаят с нормативната и законова база. 

 

Другарки и другари,

Днес на настоящето заседание на XII-та конференция на столичната партийна организация ни предстои да обсъдим и подредим с тайно гласуване предложенията на районните партийни конференции за народни представители в 23,24 и 25 МИР. Изискванията утвърдени от НС на БСП са спазени при подбора на кандидатите на БСП за народни представители в 43-то Народно събрание.

 

Предстои ни труден избор, труден защото издигнатите кандидати са с доказани качества и опит в професионално отношение, активни членове на градската партийна организация. Труден, защото трябва да съчетаем опит, приемственост, обновление и равнопоставеност.

 

В листите на БСП трябва да изберем личности, които формират общественото мнение, с реализация в кариерата, с безспорна професионална и експертна репутация, да работят в екип и да поемат лична отговорност, да имат качества на държавници. Нашите кандидатите трябва да имат конкретни идеи и програми за реформи и развитие на секторите, в които ще работят.

 

Аз съм убеден, че делегатите ще направят най-верния, демократичен и честен избор. И нека спокойно приемем техния избор. Надявам се, да няма обидени и огорчени, да няма отказ от участие в листите, независимо на кое място са след гласуването.  Нека всички заедно, консолидирани и обединени да работим за успеха на БСП, на София и на България.

 

 

Другарки и другари,

Предстои ни сериозна работа и кратък период от време. Очакванията към нас са големи - да станем реална алтернатива в предстоящите избори, да постигнем максимално добри резултати, независимо от тежката политическа обстановка. Софийската градска организация е била и ще бъде водеща сред партийните структури в страната. С нея ще продължават и в бъдеще да се съобразяват нашите политически опоненти.

В  условията на днешната криза БСП и нейните избиратели се нуждаят от запазване и развитие на диалога, от истинско доверие, другарство и единство.  Единство – не като самоцел, а като сплотеност около ценности, ясни цели и ефективни действия.

Нека в следващите дни и месеци да бъдем един отбор, една общност с обща воля, която истински е загрижена за съдбата на България.

Да си пожелаем успех!