Атанас Мерджанов: Оставаме в дълг към българските граждани, които очакваха рестартиране на проекта АЕЦ „Белене”

Авг 08, 2014 Новини БСП 0 741

След дълга дискусия НС на БСП прие позиция за енергийните проекти в три точки

След дълга дискусия НС на БСП прие позиция за енергийните проекти в три точки. В нея се подчертава европейското и националното значение на „Южен поток” и ангажираността на Република България с неговото изгражданe, в съответствие с европейските правила. Все пак обаче оставаме в дълг към българските граждани, които очакваха рестартиране на проекта АЕЦ „Белене”. Това заяви Атанас Мерджанов, председател на ПГ на КБ пред журналисти на Позитано 20. По думите му в същото време е необходимо да продължат действията за разнообразяване на източниците, трасетата и връзките за осигуряване на енергийните потребности на страната и сигурността за доставките на природен газ. „НС на БСП потвърждава позицията си за приоритетното развитие на ядрената енергетика в страната. Смята за необходимо да се възобнови и продължи работата по проектите за АЕЦ „Белене”, за удължаване срока за експлоатацията на 5 и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй”, и за изграждането на нови мощности в централата”, подчерта той.

Атанас Мерджанов сподели, че КБ предлага да се предприемат ефективни действия за намиране на изход от арбитражното дело, което позволява строителството на централата. „Настояваме за анализ и оценка на договореностите и набелязаното развитие за изграждането на нов блок на АЕЦ „Козлодуй”, с оглед гарантиране на българските национални интереси и осигуряване на публичност на процеса. Не приемаме важни управленски решения, без за тях да е получен съответният политически мандат. Настояваме ако се постъпи към реализация на споразумението, да се подготви финансов модел на проекта, който да отговаря в най-голяма степен на българските национални интереси. В противен случай не подкрепяме влизането на споразумението в сила”, категоричен бе той. Според него особено внимание трябва да се обърне на финансово – кредитните, ценовите и експлоатационните условия на ядрените проекти, за гарантиране на сигурност и социално-икономическа ефективност на решенията.

По отношение на казуса с Уестингхаус, Атанас Мерджанов каза още, че са разисквани всички аспекти от този процес. „Споразумението е трябвало да бъде подписано още на 29 май, по думите на министър Стойнев. В резултат на различни процедури и процеси и политическата обстановка в страната, бяха забавени във времето”, обясни председателят на ПГ на КБ.

КБ поддържа позицията си за недопускане на проучвания и добив на шистов газ

Атанас Мерджанов каза също, че КБ поддържа позицията си за недопускане на проучвания и добив на шистов газ на българска земя. „Това е позицията на НС на БСП по първа точка от дневния ред на заседанието, която беше доста широко дискутирана. Направиха се много изказвания, включително бяха оповестени и решенията на Съвета по енергетика към Националния съвет на партията, а също така и позицията, която беше предложена от  ИБ", обясни той.

Освободените от ИБ на БСП не се освобождават от отговорност към партията

Председател на ПГ на КБ заяви, че на проведеното заседание е бил разгледан и отчета за работата на Парламентарната група. „Той беше приет единодушно. Бяха направени съответните промени в състава на Изпълнителното бюро на партията. От там бяха освободени колегите Красимир Янков, Борислав Гуцанов и Емил Костадинов. В състава на новото ИБ е приет Захари Георгиев. На мястото на Емил Костадинов ще бъде Евгени Узунов, което предложение бе утвърдено и от ИБ на БСП. Г-н Станишев също подкрепи позицията утвърдена от Пленума”, каза Мерджанов. Той подчерта, че смените в ръководството на партията са по преценка и решение на председателя на НС на БСП. „Това, че те са освободени от ИБ, по никакъв начин обаче не ги освобождава от отговорност в организацията на предстоящата предизборна кампания. В крайна сметка състава на предизборния ни център бе допълнен с нови другари, при което се отчетоха различен регионален, професионален, организационен принцип, с цел БСП да постигне максималното на предстоящите извънредни парламентарни избори”, обясни той.

Атанас Мерджанов каза още, че се очаква следващата седмица да има ново заседание на НС. „На него окончателно ще бъдат определени водачите на листите за всички региони. Очаква се и следващо заседание на Съвета на Коалицията, където ще бъде обсъдено и наименованието, също нейният статус и представянето на предстоящите избори”, каза още той.