Сергей Станишев: Увеличението на пенсиите е гарантирано от държавата

Държавата изпълнява ангажиментите, които е поела и гарантира увеличението на пенсиите

Държавата изпълнява ангажиментите, които е поела и гарантира увеличението на пенсиите. Тези ангажименти са не просто политически. Те са залегнали в Закона за държавния бюджет и най-вече по отношение на социалната защита. Това каза министър-председателят Сергей Станишев пред журналисти в Горна Оряховица, където проведе среща с жителите на града.

 Премиерът подчерта, че независимо от трудната икономическа среда не само в България, но и в целия свят, първите два приоритета на правителството са социалната защита и инфраструктурните разходи. Защитата е същността на социалната държавана  политика и най-вече що се отнася до пенсионерите и младите майки, а инфраструктурата е от изключителна важност за подкрепата на реалния сектор и бизнеса.

 В България спадът за първото тримесечие е по-малък, което сочи не само, че устояхме на финансовата криза, но и че се наблюдава съживяване. Анализът показва, че след първоначалния шок от кризата предприятията и бизнесът започват да се адаптират много по-гъвкаво. Продължава и процесът на инвестициите в българската икономика, и за разлика от други страни, у нас не се наблюдава драстичен спад. Естествено, следващата година ще бъде трудна, и затова е необходимо интелегентно и компетентно управление. Необходима е бърза адаптация, но не за сметка на социалните ангажименти на държавата, каза още премиерът.

 По отношение на проведените референдуми за петролопровода Бургас - Александруполис, министър-председателят изрази съжаление, че спрямо такъв изключително важен проект се пускат в действие необосновани политически спекулации. За времето на целия преход всички правителства са изразявали  подкрепата си за този проект. Това, което се случи в Бургас, при ниска активност, а и в Поморие, говори, че всяка една тема може да бъде изкористена и представена по погрешен начин, изтъкна Сергей Станишев.

 Без съмнение екологичните аспекти са много важни и загрижеността на хората е съвсем закономерна. Затова ние винаги категорично сме поставяли темата за нуждата да се отговори на най-високите европейски изисквание в областта на опазването на околната среда, каза в заключение премиерът