Изказване на Атанас Мерджанов, председател на ПГ на КБ, от парламентарната трибуна

Юли 29, 2014 Новини БСП 0 938

Уважаеми господин Председател, Уважаеми колеги народни представители,   Днес дебатът е безпрецедентен

Уважаеми господин Председател,

Уважаеми колеги народни представители,

 

Днес дебатът е безпрецедентен. Не, защото ние направихме опит да провалим това заседание, а защото и трите комисии са гласували против приемането на актуализацията на бюджета. При правителство в оставка и парламент, съставен само от три партии, две от които една след друга отказаха връчените им мандати, обсъждаме закон. И не кой да е закон! Закон за държавния бюджет. Основният инструмент за реализацията на дадена политика.

След като е ясно, че не това правителство ще го изпълнява, питам: чия политика ще реализира този бюджет? На президента Плевнелиев? На ГЕРБ? Или на ДПС? Кой ще поеме отговорност за повишаването на държавния дълг и за задълбочаването на бюджетните дефицити?

Преди една година, когато новоизбраното правителство на Пламен Орешарски актуализира последната Дянковска „постна пица“, целите бяха ясни. Тогава съвсем не ставаше дума за попълването на имагинерни дупки, както някои днес се опитват да ни внушат. Тогава едно ново правителство искаше да въведе една нова политика - политика на бързо връщане на ДДС, на размразяване на доходите, на коледни добавки, на индексация на пенсиите.

Днес нямаме нито ново правителство, нито нови политики. Единственото ново, с което разполагаме, е разпределението на силите в парламента и президентските свръхамбиции.

Нека на всеки стане ясно – това не е проект на правителството „Орешарски“. Това е бюджет на президента Плевнелиев. Как иначе да си обясним желанието да подпишем празен чек на едно още несъставено правителство, чиято основна причина за съществуване би трябвало да бъде организацията на честни и почтени избори? Как да си обясним желанието правителство, което не е пряко избрано от народа, да сключва дългосрочни договори за заем? Подобно правомощие не е в духа на българската Конституция. Но такова искане днес в 16.38 ч беше внесено в деловодството на Народното събрание, подписано от Бойко Борисов, Менда Стоянова, Цецка Цачева. Противоконституционно искане!

Цитират ни прецедента от 1997 г. Но нима ситуацията в момента е подобна на онази тогава? Нима служебното правителство на Плевнелиев възнамерява да въвежда валутен борд или да преговаря с Международния валутен фонд, за което Бойко Борисов толкова упорито настояваше през последните два месеца.

Въобще може ли някой логично да обясни защо бюджетът трябва да бъде актуализиран точно сега? Подобен въпрос задават редица изтъкнати експерти и дори, забележете, представителите на Реформаторския блок.Нали никой няма съмнение, че те са дясна партия?

Не е ли по-коректно да оставим възможност на новия парламент и новото правителство да обезпечат своята политика и ако сметнат за необходимо, да актуализират бюджета? Какво очаквате да се случи през следващите два месеца, че да са необходими нови спешни заеми? Нима милиардите във фискалния резерв и във Фонда за гарантиране на депозитите са недостатъчни за грандиозните планове на президента Плевнелиев, който през август и септември ще „реформира“ енергийната и здравната система и вероятно ще въведе и електронното правителство?

Абсурдът на политическия миш-маш, създаден от сближаването на ДПС и ГЕРБ, стигна до там, че днес партията-мандатоносител ще гласува против бюджет, внесен от правителството, а довчерашната опозиция ще подкрепи предложението на тези, чиято оставка истерично искаше цяла година.

Още имаме шанс да не допуснем сложната политическа ситуация да замъгли разсъдъка ни. България не е богата държава. Не надувайте изкуствено дългове и дефицити, за да осигурите комфорт на едно краткосрочно служебно правителство. Не задължавайте допълнително българските граждани само за да скрепите новата си дружба.

Тук е мястото да се обърна към министър-председателя Орешарски.

Господин Премиер, нищо, че не сте в тази зала - в продължение на една година БСП и Коалиция за България стояха зад Вас и зад думите Ви. Удържахме огромен външен и вътрешен натиск. Платихме висока цена, но вярваме, че си заслужаваше. Правителството постигна резултати за хората, но и за държавата. Един от тях е чувствителното увеличение на фискалния резерв и доверието към България от страна на международните финансови пазари. Нали е така, господин министър? Никой в тази зала, с изключение на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, не е поставял под съмнение компетенциите Ви в областта на финансите.

Затова моля кажете отчетливо и ясно, като премиер и финансист, в състояние ли е българската държава да функционира нормално в следващите два-три месеца без предложената актуализация?

Дотук са известни две позиции: тази на президента, ГЕРБ и ДПС, според които това е невъзможно, и тази на Коалиция за България и на редица експерти и политически партии извън парламента, според които за този кратък период от време нищо – дори „кризата КТБ“ – не предполага сключване на нови заеми или допълнителен дефицит.

Господин Премиер, миналата седмица ни обвиниха в предателство спрямо Вас, защото се противопоставяме на този бюджет. Обвинението прозвуча от ДПС – партия, с която доскоро сме били в коректни партньорски отношения,  която започна този мандат в рамките на едно мнозинство, а по всичко личи го завършва в друго.

От Коалиция за България считаме, че истинско предателство ще бъде да пожертваме усилията, постиженията и името Ви, като гласуваме бюджет, който фактически потвърждава тезата, че правителството „Орешарски“ е довело държавата ни до финансов колапс.

Ние не вярваме на тази мантра. Ние знаем, че това не е истина. Затова в името на истината Ви призовавам да се абстрахирате от политическите игри и да дадете на съгражданите ни точен, ясен и категоричен отговор по въпроса за актуализацията на бюджета.