Емил Райнов: Това НС започна и ще приключи своята дейност със здравеопазването

Юли 29, 2014 Новини БСП 0 753

Това НС започна и ще приключи своята дейност със здравеопазването

Това НС започна и ще приключи своята дейност със здравеопазването. Това заяви Емил Райнов, народен представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисия по здравеопазване в НС, от парламентарната трибуна. Той припомни какво се е случило в сектора през изминалата година и два месеца. „Премиерът в оставка Пламен Орешарски го е заявявал, а и ние сме свидетели, че няма необходимата обществена и политическа подкрепа за радикална промяна в сектора”, каза той. По неговите думи през 2009г, ГЕРБ са имали подкрепа, генериран резерв от 1,4 млрд. лв., работещи болници, практически без дефицит, само 39 млн. и най-важното, според него, имали са на разположение почти цял мандат. „И резултатът е нищо. За съжаление бяха забравили лекарския девиз „Преди всичко не вреди”, но това не са длъжни всички да го знаят”, допълни Райнов. Според него през изминалата година  екипът на министерството и на Здравната каса са направили неща, които може би не са били забелязани от ГЕРБ, но „свършиха неща, които ГЕРБ не направиха”.  Райнов изброи и част от останалите нерешени проблеми. „Това е проблемът за финансовата стабилност на НЗОК. За всички е ясно, че е налице ниска ефективност на касата. Непрекъснато повишаващи се разходи за здравеопазване на фона на все по-влошаващи се показатели за здраве, на фона на все по-висока неудовлетвореност на пациентите”, поясни той. Народният представител припомни и разговорите за повече средства в сектора със съсловните организации през 2009г, като идеята е била повече средства за по-добро здравеопазване. „За съжаление в момента се докарахме до там, че говорим за повече средства, за да не спре здравеопазването”, уточни той. По неговите думи се говори и за мениджмънта на болниците. „В момента сме в ситуация, в която колкото по-големи задължения се трупат, толкова по-велики мениджъри са на болниците и всички наблюдаваме приватизиране на приходите, национализиране на разходите”, каза депутатът. Райнов обясни, че има пик на хоспитализациите, които са достигнали 2 млн, а лекарствата и консумативите в различните държавни болници продължават да се купуват на различни цени. Народният представител бе категоричен, че парите за болниците са се увеличили близо 2 пъти и попита дали това важи за заплатите на колегите му или на лице е едно разтваряне на ножицата.

 

Тези, които са загрижени за бюджета на касата, защо отсъстваха от комисия, когато се гласуваха тези неща

Депутатът каза, че задълженията през 2009т са били 39 млн, а в края на миналата година близо 400 млн. Той коментира и странната, според него, информация, че директори на болници,  които са били най-гласовити и са „тръбяли”, че нямат пари за заплати, се е оказало, че имат срочни влогове. „Само в една банка те минават 12 млн.”, допълни той.

„В актуализацията на бюджета на касата няма нищо страшно. 2010 година в рамките на 1 година се актуализира 2 пъти. Същото беше 2011, както и миналата година. Отварям скобата, когато миналата година се актуализира бюджетът на касата, президентът наложи вето на бюджета. Нали беше загрижен? Вие, които сте загрижени за бюджета на касата, защо отсъствахте от финансова комисия, когато се гласуваха тези неща. Няколко пъти се споменава колко е дефицитът на касата. Правителството каза 225 млн., колегите от ГЕРБ казват 340 млн., а касата каза близо 400 млн., а аз би казал защо не 1,4 млрд. Трябва ли да стигнем до онази крилата реплика на един известен политик „Никой не може да изпълни това, което аз мога да обещая”. Да спрем с популизма”, заключи Емил Райнов и заяви, че „Коалиция за България” ще подкрепи актуализация на бюджета.