Красимир Мурджев: Можем да констатираме два консенсуса - че е необходима актуализация на бюджета на НЗОК и реформа в здравеопазването

Юли 29, 2014 Новини БСП 0 711

На днешното заседание на НС можем да констатираме два консенсуса

На днешното заседание на НС можем да констатираме два консенсуса. Първият е, че е необходима актуализация на бюджета на НЗОК, която ние ще подкрепим, вторият - че е необходима реформа в здравеопазването. Това каза от трибуната на Народното събрание народният представител от ПГ на КБ Красимир Мурджев. „За такава реформа говорим още от 2000 година. За нея говори всяко едно Народно събрание в тази зала”, каза още той. Мурджев добави, че като най-чувствителна социална сфера българското здравеопазване се нуждае от реформа и регулация. „Защо въпреки, че имаме 3 млрд. лв. бюджет на НЗОК непрекъснато се говори за недофинансиране на системата от една страна, а от друга непрекъснато се увеличава броят на лечебните заведения?”, попита от трибуната народният представител.

Мурджев обясни, че в последните години се получава така, че частните болници се обединяват във вериги по подобие на търговските хипермаркети.  Той бе категоричен, че ако не се сложи регулация върху финансирането на този продукт, хаосът ще се увеличи. „Все пак една реформа не може да стане за една година и въпреки всичко бяха направени две полезни стъпки, но те не можаха да минат през това Народно събрание”, каза още социалистът. „Националната здравна стратегия е един от тези въпроси. Тя беше приета от правителството след обсъждане. Другата е Закона за здравето, той беше предложен в мандата на това Народно събрание и за съжаление в комисията той беше подкрепен единствено от двете политически партии, които подкрепят това правителство”, обясни Красимир Мурджев. По думите му законът може и да не е бил съвършен, но дава основа за реформа и то не лоша. Той попита и защо не народните представители не са приели задължителна здравна карта, както е била регламентирана в този закон, за да може да има равнопоставеност и при пациентите, ползващи здравните услуги и при лечебните заведения.

„През тези 13 години ние работихме с търговски дружества и при болниците и се получи така че да има една група лекарска аристокрация, която получава завидни доходи, които няма да получи дори и на запад, а масово българските здравни служители получават заплати по-ниски от средната работна заплата за страната, особено в общинските болници”, заяви народният представител. Той  констатира, че за съжаление в българското здравеопазване не се случи това, което социалистите са искали през тази една година. „Може би следващия път, когато се предлагат законопроекти за здравеопазването, ние ще се обединим и ще имаме консенсус, защото само това е алтернативата. Друга алтернатива няма ако не искаме да съборим системата, за да бъде приоритет всяка година не актуализацията на бюджета на касата, а как протича реформата в здравеопазването”, завърши Мурджев.