Атанас Мерджанов: БСП трябва да събира, а не да разделя лявото политическо пространство, на партията и е нужна консолидация

Юли 28, 2014 Новини БСП 0 1405

Няма решение на конгреса за коалиционния формат, с който ще се явим на изборите, този въпрос вероятно ще бъде дискутиран допълнително

Няма решение на конгреса за коалиционния формат, с който ще се явим на изборите, този въпрос вероятно ще бъде дискутиран допълнително. Това каза председателят на ПГ на КБ Атанас Мерджанов в ефира на БНР. „Еднозначен отговор по коалиционния въпрос не би могъл да се даде, тъй като на него първо трябва да отговори НС или Конгреса”, допълни той. Той обясни, че по обясними причини вчера конгреса не е могъл  да се занимае с него, тъй като основната тема е била избор на нов председател. „Форматът в който БСП ще се яви на избори ще бъди дискутиран както на заседанията на изпълнителното бюро, така и на предстоящите форуми, на които ще се подреждат листите”, категоричен бе народният представител.

 

За сътрудничество с АБВ не е добре да се говори в смисъл на непременно коалиционно обвързване

Мержданов заяви, че БСП трябва да събира, а не да разделя лявото политическо пространство, на БСП и е нужна консолидация , но и широта на въздействието към по-широк кръг от български граждани за да може да постигне успех на следващите избори. „За сътрудничество с АБВ не е добре да се говори в смисъл на непременно коалиционно обвързване, тъй като ние имаме една немалка разделителна линия по отношение на политиката”, каза социалистът . „Те наскоро издигнаха идеята за президентска република, което не се вписва в идеите на БСП и ако те държат на тази своя теза това е една не малка разделителна линия”, добави той. По думите му, по-скоро усилията на БСП трябва да бъдат насочени към това да бъдат привлечени отново всички онези разочаровани социалисти и симпатизанти, които са дали своето доверие на структурата на Георги Първанов. „Това ще бъде основното в дейността на председателя Миков и на органите, които той ще ръководи”, добави народният представител.

 

Има удивително съвпадение в някои цели на две от основните политически партии

На въпрос дали смята, че България върви към една своеобразна, несанкционирана от закона и конституцията президентска република, Мерджанов отговори: „Не само аз смятам така, това са действия, които няма как да останат без осъдително политическо решение и визия на всяка една парламентарно насочена партия в България”.Той изрази учудване как останалите субекти включително и в центъра на дясното си мълчат по този въпрос, тъй като пред очите им се разгаря един въпрос, който води до санкциониране на определени конституционни възможности. „В крайна сметка, това изкушение, което президента налага е прецедент и е възможно да се наложи като практика”, категоричен бе Мерджанов. Той отбеляза едно удивително по думите му съвпадение на няколко цели- искане за президентска република от един политически субект, реално действие от държавния глава, споделяне на подобни ценности от страна на две от основните политически сили в парламента ,защото те не са съвсем безразлични към тази теза. „Ако БСП и не само ние не реагираме, би могло това да бъде затвърдено в конкретни законови рамки. Във всички случаи изходът от създалата се ситуация са изборите на 5 октомври”, заяви социалистът.

 

Актуализацията на  бюджета не е убедително политическо действие

„Актуализацията на  бюджета не е убедително политическо действие и неслучайно нашата позиция беше за корекция само в частта му за НЗОК, останалото са буфери, които по-скоро служат за комфорт на служебното правителство, отколкото за реално решаване на проблеми”, обясни Мерджанов. На въпрос защо Пламен Орешарски не желае да оттегли актуализацията на бюджета, той бе категоричен, че Орешарски е мин.-председател в оставка  и в създалата се ситуация кабинета надали ще успее да преразгледа бюджета, тъй като в него има   представители и на БСП и ДПС. „Това е реалното притеснение, с което той отклонява искането на БСП да бъде оттеглена актуализацията”, добави народният представител. По думите му, по-важното е, че в самите мотиви на актуализацията има достатъчно противоречащи си тези, които от една страна в началото доказват необходимостта от такава, но в крайна сметка я отричат.

 

Всякакви спекулации за действия на апарата и подмолни битки стихнаха, всеки изяви себе си и получи това, което му е отредено от делегатите

„Не мога да посоча друга политическа партия, която да е организирала по подобен прозрачен начин и демократичност на състезанието избор на своя председател”, категоричен бе Атанас Мерджанов на въпрос предрешен ли е бил изборът на председател на БСП. „9 претенденти с излагане на визии и платформи, реално състезание, втори тур, доста оспорвана битка, в крайна сметка само 43 гласа беше разликата. Всякакви спекулации за действия на апарата и подмолни битки стихнаха, всеки изяви себе си и получи това, което му е отредено от делегатите”, заяви той. Мерджанов обясни, че социалистите са се съгласили с всяка идея на претендентите, стига да бъдат осигурени честност и прозрачност на състезанието  и  призова всяка една от партиите в българския политически живот да се стреми към такава прозрачност при избора на своя лидер.