Атанас Зафиров откри първия директен полет до Ереван

Юли 18, 2014 Новини БСП 0 1189

Парламентарна делегация, начело с народния представител от „Коалиция за България“ Атанас Зафиров посети Република Армения, по покана  на председателя на Постоянната комисия по външни работи на Арменския Парламент, А

Парламентарна делегация, начело с народния представител от „Коалиция за България“ Атанас Зафиров посети Република Армения, по покана  на председателя на Постоянната комисия по външни работи на Арменския Парламент, А.Закарян.

Народните представители летяха с първия директен полет на „България еър“ по маршрута София-Ереван. „Голям крачка напред в развитието на двустранните отношения и най-вече по отношение на икономическите такива е и назначаването на съветник по икономическите въпроси в посолството на България в Ереван, което е първото подобно в новата ни история”, категоричен бе народният представител. „Това ще доведе до допълнително развитие на търговско-икономическите връзки, които не са на достатъчно задоволително ниво”, добави Зафиров .На срещата в Народното събрание в Ереван, между българската делегация и Комисията по външни работи освен това беше подчертана и важността от развитието на междупарламентарните отношения, както и засилването на  взаимодействието между двете страни на различните международни форуми. Зафиров благодари на домакините и за подкрепата на арменската страна за избора на Ирина Бокова за Генерален Директор на ЮНЕСКО.

 Обсъдена беше и ситуацията около мирното урегулиране на Нагорно-Карабахския конфликт, както и други теми, като  сътрудничеството в областта на туризма бяха .На срещата и двете страни изразиха готовност за още по задълбочен диалог по въпросите от взаимен интерес и за доброто на двата християнски народа.

Атанас Зафиров отбеляза, че българските граждани винаги са таили  чувства  на уважение и респект към своите съграждани от арменски произход. Той подчерта общите моменти в историята на двата народа, които са добра предпоставка за настоящото и бъдещо сътрудничество и взаимопомощ.