Антон Кутев: Няма нужда от актуализация на бюджета

Юли 17, 2014 Новини БСП 0 1219

Актуализацията се иска от правителството с идеята, че в бъдещ период може да се появят проблеми, но към днешна дата  няма такива

Актуализацията се иска от правителството с идеята, че в бъдещ период може да се появят проблеми, но към днешна дата  няма такива. За нас е напълно ясно, че буферите в бюджета са напълно достатъчно и че към момента актуализация на държавния бюджет категорично не се налага. Актуализация на този на НЗОК може да се направи, ако има заседание. Това каза в ефира на  БТВ народният представител от КБ Антон Кутев. „Актуализация на бюджета на НЗОК може също да няма, тоест може да бъде избегната, но с цел да се избегнат напрежения там, тя може да бъде приета”, добави той.

Кутев бе категоричен, че банковата криза е била създадена за постигането на някакви икономически интереси от определени кръгове, но тя е била изключително непочтено използвана от Бойко Борисов, за да се опита той да се върне начело на държавата на бял кон. „ГЕРБ, ДПС и хора от управлението на БНБ се опитаха да прокарат така наречената банкова ваканция, нещо, с което ние в левицата изобщо не сме съгласни”, каза още народният представител.Според него Бойко Борисов е  бил готов на всичко, за да се върне начело на държавата, включително и да я вкара в една изкуствена криза и колапс. „За щастие ние от БСП, заедно с Асоциацията на банките в България, устояхме на тези опити за дестабилизация и в момента държавата и банковата система е спокойна. Основната задача за решаване на въпроса с кризата и евентуалното оздравяване на КТБ е отговорност на БНБ”, сподели Кутев.

„Ние от БСП изложихме нашия план как да се реши кризата в банката като крайната цел е да се гарантират интересите и парите на хората, като това не минава задължително през оздравяване на самата КТБ”, добави Кутев. Социалистът отбеляза, че в последно време съвсем не може да разбере смисъла в действията на доскорошния коалиционен партньор в лицето на ДПС. Той заяви, че по принцип и преди това комуникацията и общите действия между двете партии не са били на ниво и това е една от причините той да остане с горчив вкус от това коалиционно управление. Кутев каза още, че  не би подкрепил подобен тип и подобна форма на общо управление за в бъдеще. ”Все пак част от социалните мерки и бонуси, които бяха обещани от левицата в началото на управлението, бяха изпълнени”, добави още депутатът.