Корнелия Нинова: Отказът на ГЕРБ от работа в пленарна зала оставя редица закони неприети

Юли 17, 2014 Новини БСП 0 1081

Фактът, че ГЕРБ напуснаха отново зала, остава нерешени няколко важни въпроса

Фактът, че ГЕРБ напуснаха отново зала, остава нерешени няколко важни въпроса. Приемането на закони, които бяха договорени и бяха включени в програмата, и засягат голяма група български граждани, очевидно остават висящи. Това заяви в НС за медиите зам.-председателят на ПГ на КБ Корнелия Нинова. Тя обясни, че на първо място остава въпросът за Закона за защита на конкуренцията или ветото на т. нар. закон за търговските вериги. „Вчера в комисия ние уточнихме текстовете последно, бяха гласувани от всички парламентарни групи и имаше шанс този закон  да мине през зала и най-накрая да помогнем на българските производители и доставчици в неравната им битка с големите, търговските вериги, но сега ще остане неприет”, обясни Нинова. Като следващ такъв тя посочи Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, който създава административни облекчения за промяна на предназначението на земята за инвестиции и по който има започнали проекти за инвестиции, които ще останат висящи и неуредени. Зам.-председателят на ПГ на КБ подчерта, че без Закона за висшето образование не може да стартира новата учебна година и записа на студенти във висшите учебни заведения. „Законът за отпадъците, който изправя пред невъзможност общините и около 300 хил. души,  ангажирани в бранша от 01.01.2015г. да изпълняват досегашните изисквания на закона, също остава неуреден”, допълни Нинова.

Тя подчерта, че трябва да се знае, че поради абдикацията на ГЕРБ от работа в зала, тези закони остават неприети, макар и обсъждани в съгласие в комисиите и хората, които ги засягат тези закони, ще останат недоволни от работата на този парламент. „Да се знае ясно, кои са виновниците за това”, каза още тя.

Ние сме „за” актуализация на бюджета на НЗОК, но без такава за държавния бюджет

Помолена да коментира каква е позицията на ПГ на КБ за актуализация на държавния бюджет и как може да се случи коригиране на бюджета на НЗОК без нея, Нинова отговори: „Включително министър Чобанов на обсъждането с парламентарната група потвърди, че може да се приеме само законът за актуализация на НЗОК, без да се променя държавният бюджет. Ние стоим на позиция, че подкрепяме актуализацията на НЗОК с 225 млн. лв., ще гласуваме „за” и този закон най-вероятно ще бъде приет, но не подкрепяме актуализация на държавният бюджет”, категорична бе тя. Нинова обясни, че чрез резервите от фискалния резерв, без да е необходима актуализация по закона, ще се осигурят и 1,7 млрд. лв., които са необходими за вложителите в КТБ. „И юридически това е възможно, и на практика ние сега така ще гласуваме”, заключи Корнелия Нинова.