Екатерина Заякова: ГЕРБ отново не държат на думата си

Юли 14, 2014 Новини БСП 0 1231

Новината от миналата седмица е, че парламентът заработи и това стана в резултат на острия тон на бизнеса и синдикатите, като за пореден път се промениха изявленията на лидера на ГЕРБ, че няма да влизат в парламента

Новината от миналата седмица е, че парламентът заработи и това стана в резултат на острия тон на бизнеса и синдикатите, като за пореден път се промениха изявленията на лидера на ГЕРБ, че няма да влизат в парламента. Това каза народният представител от КБ Екатерина Заякова при среща с медии в Русе. По думите й ако парламентът е работил през цялата последна година така, нямаше да се стигне до тази политическа криза.

Екатерина Заякова посочи, че закони в интерес на хората и касаещи големи социални групи са били част от дневния ред на парламента през изминалата седмица. „Изменението и допълнението на Закона за автомобилните превози засяга близо 10 хиляди таксиметрови шофьори. Досега се разрешаваше най-много до 10-годишна възраст на автомобилите да се ползват за тези цели, с първа регистрация до 5 години, а с промяната в закона се позволява първата регистрация да е до 8 години и на възраст до 15 години да се използват колите. Аргументите на вносителите са, че никъде в ЕС няма ограничение за възрастта на автомобилите, тъй като не тя е важна, а техническото им състояние. Освен това зависи и в кой регион се ползва превозното средство, в какъв трафик и на какви разстояния”, каза тя. По думите й на хора от бранша досегашната норма на закона е обслужвала няколко големи фирми, с добри финансови възможности, да обновяват автопарка си. 

Народният представител от ПГ на КБ попита чии интереси защитават президентът и политици, които подкрепиха ветото по Закона за защита на конкуренцията. „Този нормативен акт е бил подложен на сериозно обсъждане сред търговци, производители, юристи, неправителствени организации през последните осем месеца. Целта бе да се измени законът така, че да предотвратява нелоялни търговски практики. Президентът използва обтекаеми мотиви, при положение, че той може да налага вето върху текстове, които противоречат на конституцията”, каза народният представител. Според нея в световната практика няма случай, в който една добре регламентирана конкуренция между търговците, да води до увеличаване на цените. „За съжаление, докато от ГЕРБ на първо четене поддържаха закона, сега промениха становището си , а от ДПС, въпреки че са част от вносителите , в зала влязоха само 14 души при гласуване на ветото”, каза тя. Заякова допълни, че сега се преработват текстовете, предмет на ветото, и още в сряда трябва да бъдат внесени за прегласуване.

„БСП се възпротиви категорично и не е прие предложението на Йордан Цонев от ДПС във връзка с банковата криза за наказателно преследване на лица, предоставящи информация, сведения, в резултат на които се породи слух или паника в населението”, подчерта Екатерина Заякова. Според нея стабилността на законодателството изисква трайна промяна на обществените отношения, което да налага и нормативното уреждане, каза още тя. „И сега има текстове, които защитават банковата информация и дават възможност за реагиране срещу хора, които умишлено създават паника. Във вида, в който бе предложен  текстът, съдържа възможности за преследване и на хора, които по една или друга причина дават сведения за банки, но които могат да са основателни, да водят до дела срещу едностранна промяна на договори”, каза още Заякова.