Димитър Горов: Актуализацията на бюджета на Република България не е тема към днешна дата

Юли 10, 2014 Новини БСП 0 764

Актуализацията на бюджета на Република България не е тема към днешна дата

Актуализацията на бюджета на Република България не е тема към днешна дата. Това е спекулация от страна на ГЕРБ, единствено и само свързана с оправдавания на позициите на г-н Борисов от последните 3 седмици и явно влизането им в предизборна кампания. Това заяви народният представител от ПГ на КБ и член на Комисията по бюджет и финанси Димитър Горов. Той подчерта, че не знае от къде те взимат своите данни за над 1 млрд. лв. дефицит и може би ще кажат от къде. „Аз имам други данни – НАП към полугодието вървят в 48,2% изпълнение на приходите към бюджета, митниците имат малко по-голямо закъснение в рамките на 41,1%. Това са официалните данни”,  обясни депутатът. Той поясни, че един от основните проблеми в митниците е бил, че в началото на годината е имало планов ремонт на единствената рафинерия в България и вносът на суровини за горива е намалил приходите от ДДС от митниците. Горов допълни, че очакванията са в следващите няколко месеца и с промените които са направени за обратното надчисляване на ДДС при управлението на зърнените храни и техническите култури, за 400 млн. лв. 

Помолен да коментира дали ако се наложи държавна помощ за банките, ще се стигне до актуализация на бюджета, Горов отговори, че двете неща не са свързани. Според него по отношение на приходите и разходите няма значение каква ще бъде позицията на държавата за подпомагането на централната банка в нейната дейност спрямо другите търговски банки. „Кога излезе одитният доклад, който в момента е в КТБ, от къде се видя какви са пораженията за да се прецени какво трябва да бъде поведението на Централната банка, която е оторизираната институция, която трябва да реши”, попита Горов. 

Народният представител обясни, че докладът трябва да излезе в петък и ако той предвижда някакви действия, ще се обсъди ситуацията и ще се вземе решение. 

На въпрос ако се реши да се направи актуализация на бюджета на Здравната каса, от къде ще бъдат взети парите, народният представител отговори, че те най-вероятно ще дойдат от държавния резерв. Като друг вариант той посочи възможността да се търсят други, чужди източници. „Правителството преди това на г-н Борисов остави резерва на държавата 8, 2 млрд. лв. Той го остави 4 млрд. лв. Сега резервът е 6,8 млрд. лв. и отново има възможност да бъдат реализирани такива действия, при такива трудни ситуации за държавата”, заключи Димитър Горов.