Янаки Стоилов: По волята на самия председател БСП ще отиде на следващите избори с нов председател

Юли 07, 2014 Новини БСП 0 842

БСП винаги в опозиция казва това, което трябва и очакват хората, дори на програмно и документално политическо ниво ние успяхме да обявим курс за радикална лява промяна, от която се нужда България

БСП винаги в опозиция казва това, което трябва и очакват хората, дори на програмно и документално политическо ниво ние успяхме да обявим курс за радикална лява промяна, от която се нужда България. За това държавата да се върне на хората, но виждате, че действителността е доста по-противоречива и това се дължи на причини и в партията, както и на сегашната ситуация. Това заяви Янаки Стоилов, зам.-председател на БСП и депутат от ПГ на КБ, в сутрешния блок на ТВ7. 

Той припомни, че още след приключването на европейските избори е казал, че БСП трябва да отиде на следващите с ново ръководство. „Тогава не очаквахме, че тези избори ще са толкова скоро и това в момента създава още по-голямо затруднение пред БСП, защото в едно и също време тя трябва да решава за въпросите за своето ръководство, и за своята подготовка за участие в предстоящите предсрочни избори. По волята на самия председател, БСП ще отиде на следващите избори с нов председател“, каза Стоилов. Според него ако  след евроизборите е бил даден такъв хоризонт, БСП е можела да проведе предстоящата изборна кампания и със сегашния председател, „ако има един ясен хоризонт и решение на НС на БСП, че след изборите се пристъпва към провеждане на конгрес на БСП към обсъждането и решаването на този проблем“, допълни той. 

Оставайки лидер на КБ Станишев показва готовност за взаимодействие между него и следващия

На въпрос дали оставайки лидер на КБ, Станишев не става шеф на шефа на БСП, Стоилов отговори, че това говори за стремеж да се осигури приемственост да има активна позиция на досегашния председател, което е добре, защото това показва готовност за взаимодействие между него и следващия. „Но дано не се стигне до друга опасност, защото от това кой ще бъде председател зависи отношенията на БСП с другите партии. Да не се окаже, че в месеците след изборите изведнъж ще има един председател на БСП, друг на АБВ, Станишев е председател на коалицията. Да не се окаже БСП поставена в една обслужваща роля“, каза той. 

Трябва много по-категорично да отстояваме тези ангажименти, които сме поели пред нашите избиратели

Попитан дали с оттеглянето на Станишев е възможно формирането на широка коалиция с ГЕРБ, Стоилов коментира, че БСП ще претърпи тежка загуба, ако тя не се заеме със себе си, а започне да чертае възможните следващи конфигурации на властта. „Дали БСП ще бъде след предстоящите избори в управление или в опозиция, това е въпрос, на който в момента не може да се даде категоричен отговор“, обясни той. „Един от изводите, които направихме в  едногодишния анализ на нашето участие в управлението е, че ние трябва много по-категорично да отстояваме тези ангажименти, които сме поели пред нашите избиратели и да има публичност, яснота на отношенията с партньорите, които и да са те в бъдеще, за да знаят хората какви са правилата“, категоричен бе народният представител. 

За една година бяха изпълнени не малко от ангажиментите

По думите на Стоилов за една година са били изпълнени не малко от ангажиментите. „Ако има претенции към нашето участие в управлението, те трябва да бъдат главно за това, че по някои от съществените ангажименти, които отличават нашата политика, не бяха направени реални стъпки, които да доведат до първи резултати. Става дума за реиндустриализацията, по-ясната перспектива на някои от големите енергийни проекти, ефективността на разходите в здравеопазването“, обясни той. 

„Моята идейна позиция е ясна. Тя е последователна и формулирана, дори не се налага да излагам цялостна програма, защото това до голяма степен е заявената от БСП политика последните 2 години. Това е въпрос, който вече трябва да реши партия“, коментира Стоилов, попитан дали ще се включи в надпреварата за лидерското място. На въпрос дали тя вече е предрешена, ако Станишев посочи Драгомир Стойнев за негов любимец и наследник, народният представител отговори: „Мисля, че той по един политически деликатен, но ясен начин вече го направи, но партията трябва да избере свой председател, а не кандидат, който е фаворит на някого“, заключи Янаки Стоилов.