Сергей Станишев: Събитията през последните 24 часа доказаха ясно, че държава има

Юли 01, 2014 Новини БСП 0 936

Мога да изразя задоволство от решенията по време на консултациите, защото ние ясно настоявахме да се предприемат спешния, ясни, категорични мерки, които да покажат ефективността и единството на държавните институции и политическите сили

Мога да изразя задоволство от решенията по време на консултациите, защото ние ясно настоявахме да се предприемат спешния, ясни, категорични мерки, които да покажат ефективността и единството на държавните институции и политическите сили. Това заяви Сергей Станишев, председател на БСП и президент на ПЕС, на пресконференция след заседание на ИБ на БСП в централата на партията. „Мисля, че събитията през последните 24 часа доказаха ясно, че държава има и за нас беше най-важно да се гарантира спокойствието на хората и техните вложения, стабилността на банковата и финансова система, въпреки много непремереното говорене от политически лидери, което очевидно беше политическо. То създаде голямо напрежение и реакцията на обществото беше категорична по този въпрос“, допълни той. Според него не е било случайно това, че БСП е била изключително въздържана по тези въпроси, които са били основание за тревога за много граждани, заради появили се медийни спекулации и истерии. „Важно беше цялата държава да излезе и заеме ясна позиция“, категоричен бе Станишев. По неговите думи тези консултации са имали и друга страна – политическа, като припомни, че датата за провеждане на предсрочни избори, 5 октомври, е утвърдена. Лидерът на БСП обясни, че за нея са настоявали 3 политически сили, като ГЕРБ и ДПС са били водещи, а ББЦ са ги подкрепили.

Станишев поясни, че преди консултациите при президента, проведени в неделя, специално е било свикано заседание на Изпълнителното бюро на БСП и на ръководството на ПГ на КБ, защото темата е била свързана с действия на държавата, на институциите, на политическите сили да се гарантира стабилността на българската банкова система и да се противодейства на целенасочените опити тя да бъде дестабилизирана, на които сме станали свидетели през последните дни. „Преди консултациите получихме ясен мандат и подкрепата за ролята, която БСП изигра в този процес“, каза той и припомни, че в петък на база на съгласието, постигнато по време на КСНС са започнали тези политически консултации, но техният дневен ред е бил преформулиран от развитието на събитията.

На 5 юли да се проведе заседание на НС на БСП

Лидерът на БСП съобщи, че ИБ на БСП е решило на 5 юли да се проведе заседание на НС на БСП, като обсъжданите теми ще бъдат анализ на политическата ситуация, оценката за участието на БСП в управлението за последната година и реализацията на този мандат и задачите, които са били поставени пред Станишев, като председател на НС на БСП от предишното заседание на пленума.