Атанас Мерджанов: Името на един от ключовите фактори за постигането на съгласие между ЕНП и ПЕС е Сергей Станишев

Юни 28, 2014 Новини БСП 0 1205

Не виждам проблем в редиците на БСП за това, че лидерът ни Сергей Станишев трябва да обърне сериозно внимание на ангажиментите си като президент на ПЕС и да води европейската политика на партията в ключов момент

Не виждам проблем в редиците на БСП за това, че лидерът ни Сергей Станишев трябва да обърне сериозно внимание на ангажиментите си като президент на ПЕС и да води европейската политика на партията в ключов момент. Това заяви председателят на ПГ на КБ Атанас Мерджанов в ефира на БНТ. По думите му Станишев е лидер на европейските социалисти и носи отговорност за воденето на политиката на ПЕС и на европейско ниво. „Отговорностите, с които той се е нагърбил, са важни както за България, така и за Европа. Воденето на европейската политика на социалистите от българин, дава и немалко шансове за страната ни. Да не забравяме каква степен на съгласие е постигната между европейското социалистическо семейство и ЕНП, което се случи с водещата ролята на президента на ПЕС Сергей Станишев”, каза още председателят на ПГ на КБ. 

Разумът трябва да надделее над политиканството

На въпрос, свързан с договореностите, постигнати по време на консултациите в петък за определяне на предстоящата дата за национални избори, Атанас Мерджанов заяви, че това, за което е постигната договореност, е една полезна стъпка, в следващите политически консултации при президента, окончателно трябва да оформят крайния резултат на едно обозримо бъдеще. „В крайна сметка всички ние договорихме нещо много разумно и полезно. Най-важното в момента за държавата е да се подходи с разум и резултати от политическите консултации”, каза той.

БСП и КБ винаги са били последователни и предвидими партньори

Според Атанас Мерджанов всякакви сметки и спекулации за това, какво ще се случи след изборите са прекалено ранни. „Както преждевременното коалиране, така и всяка политика на изолация са достатъчно вредни. БСП и КБ винаги са били последователни, верни и предвидими партньори в отношенията си с други политически формации. В случаите, когато са участвали във властта. Може би от това ние сме били потърпевши и трябва да си изведем съответните изводи, но по никакъв начин не смятаме да сменяме своя нрав по отношение на нашата последователност и предвидимост, защото българските граждани очакват сигурност”, категорично заяви той.

Държавата не може да бъде и не бива да бъде заложник на каквито и да е междуличностни разпри

На въпрос, свързан с появилата се информация за финансова нестабилност на някои банки у нас, Атанас Мерджанов каза, че трябва да се предпазваме от крайни заключения по отношение на последствия, които евентуално биха могли да доведат до разпад на институциите. „Защото във финансовата ситуация, в която се намираме сега, а също и трагедията, която се случи след природните бедствия в страната, крайни коментари няма да ни помогнат. В случая с природните бедствия е нужна координация, хладнокръвие особено при подобни тежки ситуации. От друга страна държавата не може да бъде и не бива да бъде заложник на каквито и да е междуличностни разпри. За мен категорично държавата не е заложник на подобни разпри. Ако това беше така, ние, политическите сили нямаше да виждаме в усилията на държавата и институциите гаранция за финансовата стабилност, а и за всяка една стабилност. Няма по-силно от държавата, и всеки който оправдава едно или друго действие или бездействие на държавни органи, по-скоро си служи със спекулация”, каза още той.