Сергей Станишев: Ще продължавам битката за България на левите идеи, за България на справедливостта

Юни 24, 2014 Новини БСП 0 1058

Знаете, че оглавих европейската листа на БСП като знак за лидерство и за поемане на отговорност, a не поради намерения да ставам евродепутат

Знаете, че оглавих европейската листа на БСП като знак за лидерство и за поемане на отговорност, a не поради намерения да ставам евродепутат. Новата роля, в която влизам, е продиктувана от новата ситуация и в Европа и в страната , в която се оказахме след европейските избори. Има две основни причини за това мое решение.

Едната е свързана с допълнителните отговорности и ангажименти, с които съм натоварен на европейско ниво. Те са функция на позицията ми като лидер на ПЕС. Но те са следствие и от новата роля, с която съм натоварен заедно с Мартин Шулц,  да поема основната тежест за  преговорите между ПЕС и ЕНП за формирането на новата управляваща коалиция в Европа.

Това е огромна чест за мен, огромно признание. Това е огромна възможност и за моята партия БСП чрез мен да играе толкова важна, стратегическа роля на европейско ниво. Това е най-вече възможност за България да участва в формирането на новите европейски институции, разпределянето на отговорностите между двете основни партии в тях и  в определянето на следващата посока за развитие на ЕС. Всичко това налага моето активно присъствие и работа в Европейския парламент.

Знаете, не успяхме да постигнем убедителна победа на левицата в Европа. Макар и с малка разлика, останахме втора политическа сила след ЕНП. Това означава, че няма да можем просто да налагаме левите политики в Европа, а ще трябва да ги отвоюваме в трудни преговори с ЕНП.

Днешното ми решение не означава, че подавам оставка като лидер на БСП, но искам ясно да кажа, че БСП има нужда от промяна, от нова енергия. Казах преди дни, че политическата система в България има нужда от рестарт, от сериозно обновяване. Вярвам, убеден съм, че силата на това обновление трябва да дойде от БСП.

Ще продължавам битката за България на левите идеи, за България на справедливостта, за силна левица, която е способна да води страната напред. Вярвам, че тази моя позиция ще даде нова сила на БСП, нова мобилизация, нова енергия и подем.

Предстоят ни тежки избори, независимо от това кога е тяхната дата.  Трябва да сме силни, консолидирани, безкомпромисни. Убеден съм, че на  следващите избори БСП трябва да е знакът, носителят на промяната в България.