„Успех и чисто небе” пожелаха на премиера Сергей Станишев учениците-призьори в конкурса на НАСА за Космическа колония

В надпревара с близо 300 участници от 13 държави и осем американски щати те се класираха на второ място с проектите си за Космическа колония

В надпревара с близо 300 участници от 13 държави и осем американски щати те се класираха на второ място с проектите си за Космическа колония.

„Успех и чисто небе" пожелаха в свое писмо да министър-председателя Сергей Станишев групата български ученици от Варна, отличени в конкурс на НАСА. В надпревара с близо 300 участници от 13 държави и осем американски щати те се класираха на второ място с проектите си за Космическа колония.

 Вие бяхте единственият, който обърна внимание на нашия успех и оцени, че всъщност той е успех за цяла България, пише в писмото си до премиера д-р Веселка Радева, ръководител на Варненската астрономическа обсерватория и планетариума „Николай Коперник". Обществото и повечето лидери в страната ни не са се научили още да ценят таланта и възможностите на своите най-добри и успешни деца. Затова те заминават и се реализират навън, пише д-р Радева до министър-председателя.

Ще се радваме много, ако при Ваше посещение на града ни гостувате в Обсверваторията. Учениците, които миналата година имаха щастливата възможност да се срещнат с Вас в Министерския съвет, запазиха много добри, много силни и важни спомени и добри чувства. Приемете нашите сърдечни поздрави, се казва още в писмото на Веселка Радева и младите хора до премиера Сергей Станишев.

След новината за престижната победа в конкурса на Националната аерокосмическа агенция на САЩ министър-председателят изрази в специално писмо до отличения български екип радостта си от тяхното постижение. Искам сърдечно да поздравя тези млади хора, които ни карат да се гордеем с тях като българи и като космически романтици, които от самото начало на космическата ера заемат достойно място сред най-големите и развити държави на планетата, написа тогава премиерът Станишев.

Скъпи приятели, карате ме да вярвам, че България и занапред ще бъде сред пионерите в най-напредничавото направление на световната наука - проектите за усвояване на космическото пространство. Ние, българите, вече имаме запазено място там, при това в най-значимите области, които засягат условията за живот на хората в Космоса. Убеден съм, че именно в тази посока можем да допринесем най-съществено за реализацията на винаги твърде амбициозните мечти на Човечеството. И вие сте още едно чисто българско доказателство, че няма непостижими цели, когато има воля и въображение за постигането им, се казва в поздравлението на премиера до младите българи. Продължавайте да ни правите горди с постиженията си. Оставам ваш силен поддръжник и ще ви подкрепям и занапред във всяко ваше лично и колективно начинание, написа министър-председателят Сергей Станишев до варненските ученици и техния ръководител.