Филип Попов: Днес ще се види кой наистина е "за" задължителното гласуване

Юни 12, 2014 Новини БСП 0 760

Днес много ясно ще се разбере, кой наистина е "за" задължителното гласуване и кой е "против", включително и чрез кворума в пленарна зала

Днес много ясно ще се разбере, кой наистина е "за" задължителното гласуване и кой е "против", включително и чрез кворума в пленарна зала.  Това заяви в ефира на БНР народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по правни въпроси Филип Попов. По думите му не се знае доколко ГЕРБ са "за" задължителното гласуване и те по- скоро го обвързват с електронното гласуване. Той подчерта и че опозицията не казва какви ще са санкциите за негласувалите при задължителния вот. "Ако то е задължително, трябва да е скрепено с някаква санкция. Те не искат санкция и в същото време обвързват двата въпроса, въпреки, че знаят че е трудно да се въведе електронно гласуване, чисто технологически", поясни народният представител. По негово мнение те отстъпват от тази своя позиция, което ще се види и в кворума, и в самия дебат. По думите му именно ГЕРБ са инициатори на тези въпроси, тъй като са били повдигнати първо от тях, преди президента и инициативния комитет. 

На въпрос дали ще бъдат и другите два въпроса предложени за референдум, той отговори, че те не се изключват. По въпроса за мажоритарното гласуване Попов обясни, че по негово мнение въвеждането му няма да реши проблемите в българската политическа система, а напротив, би ги задълбочило.   

Помолен да коментира електронното гласуване той отговори, че при него няма гаранция, че при гласуването някой няма да седи до рамото на гласуващия и да му определя за кой да даде своя глас. "Не става въпрос за техническата защита в интернет, а за фактическото упражняване на гласа чрез компютър от неконтролирана среда, каквато е секционната избирателна комисия", каза още Попов. 

На въпрос дали другите въпроси за референдум ще бъдат отхвърлени и НС да вземе решение за задължително гласуване без референдум, той отговори че има такава възможност. Помолен да коментира дали подкрепя идеята за референдум, зам.-председателят на правната комисия коментира, че няма нищо лошо в този инструмент, но зависи с какви въпроси се отива на него, кога се провежда и дали ще бъде полезен за предстоящите избори.