Приемственост и промяна, експертност и политическо послание залага Коалиция за България в листата си за европейските избори

Май 13, 2009 Новини БСП 0 1469

Сергей Станишев: На предстоящите избори БСП има национална мисия, защото залогът е развитието на България през следващите години   На предстоящите избори БСП има не партийна, а национална мисия

Сергей Станишев: На предстоящите избори БСП има национална мисия, защото залогът е развитието на България през следващите години

 

На предстоящите избори БСП има не партийна, а национална мисия. Трябва да се отнесем с отговорност към тези европейски избори и работим за страната, защото има какво още да дадем като политическа формация. С тези думи председателят на БСП и премиер Сергей Станишев се обърна към членовете на ВС на партията, който на днешното си заседание одобри листата на Коалиция за България за изборите за ЕП. Целта, която БСП си поставя е да състави най- убедителната листа, която да мотивира гласоподавателите и те да  видят в нея своите бъдещи европейски депутати. Намерен е балансът между приемственост и промяна, между експертност и политическо послание. При подредбата на листата са спазени и правилата за представителство, възприети от самата левицата като в нея са намерили своето място както младите хора, така и жените. 

По думите на Станишев никак не е бил лесен изборът сред толкова много силни фигури в партията. В лицето на водача на листата Ивайло Калфин БСП залага ясен политически знак. Българският вицепремиер и външен министър е политик с висок авторитет. Той притежава професионалните качества да се бори на предстоящата предизборна кампания и да отстоява интересите на страната ни след изборите. Калфин има сериозна и реална лична роля в постигането на членството на България в ЕС. Притежава собствена политическа тежест и е сред министрите с най- висок рейтинг независимо от политическите пристрастия. Второто име в листата е също добре познато както на българските граждани, така и на европейските партньори на България. Илияна Йотова се утвърди като  един от най- активните български евродепутати в сегашния ЕП. Към тежката политическа артилерия се причислява и третият в листата - Кристиан Вигенин. Социалистите поверяват тежката задача да защитават българските интереси в Европа и на досегашните евродепутати Евгени Кирилов и Маруся Любчева, които са на четвърто и пето място в листата за предстоящите избори. От гражданската квота влиза Румян Русинов, зам.директор на Ромски образователен фонд и отстояващ един от принципите на ЕС за реална интеграция на ромите.

В листата за предстоящите избори са още Андрей Пантев, Деница Златева, Наталия Стоянова, Драгош Методиев, Елка Тодорова, Петър Филипов, Жасмина Мирчева, Ангел Иванов, Николай Мартинов, Калоян Паргов и Ерик Рангелов.

Ръководството на партията изказа своята благодарност на досегашни депутати от левицата, които  показаха много силна лична ангажираност и неуморна работа в интерес на България всеки със своите лични експертни и политически качества. Всеки от тях направи много за това европейската идея да влезе в България до максимален брой хора. За разлика от представители на други политически сили, всеки от евродепутатите социалисти се бори за интересите на страната и заслужено получават адмирациите на колегите си от Брюксел.

Според Станишев резултатите от евроизборите ще бъдат важен тест за тежестта и авторитета на всяка една политическа сила. БСП и Коалиция за България трябва да се отнесе с отговорност и пълна мобилизация в кампанията, защото залогът е за това какъв знак ще се даде и за следващите национални избори и развитието на България през следващите години. Това е кампания на цялата партия и цялата левица, заяви председателят на БСП.

Получихме номер 6, което означава, че минимум 6 депутати от ЕП трябва да постигнем, коментира Станишев във връзка с тегления жребий в ЦИКЕП за номерацията на листите. 

По думите на премиера БСП с основание може да заяви, че  е реализирала успешно управление на страната. Осигурена беше политическата стабилност в страната, гарантира се устойчивото  икономическо развитие и членството в ЕС, изпълниха се социалните ангажименти. Имахме и несполуки, но когато те възникваха вземахме активни мерки. Ние разбираме, че това не е достатъчно и хората очакват повече, заяви Станишев. По думите ми от тук нататък в условията на световна икономическа криза трябва да се гарантира, че това, което е постигнато няма да бъде пропиляно и няма да се загубят социалните постижения на страната. А такава опасност реално съществува, предупреди премиерът.

Станишев беше категоричен, че липсва съдържателна управленска алтернатива. Виждаме една некомпетентност и склонност към икономически авантюризъм, риск от остра политизация и реваншизъм и загърбване на социалните ангажименти, каза премиерът. Той посочи очерталата се коалиция между популистката партия ГЕРБ и не много ясно формирование на Иван Костов.

Премиерът не пропусна да отбележи и успеха, който постигна България вчера с решението на ЕК за възстановяването на финансирането по програма ИСПА. По думите му това е важен политически знак и окуражава реформите, които правителството реализира през последните години. Станишев подчерта, че въпреки трудностите България е получила 2млрд. и 600 млн. евро реални средства. Осъществяваме тези реформи, които очакват българските граждани и ЕС, за да може всеки да почувства ползите от членството в ЕС, заяви премиерът.