Сергей Станишев: Нито министрите, нито премиера заслужават да носят самостоятелно отговорността за държавата, затова, най- отговорно действие е незабавно да си подадат оставката

Юни 10, 2014 Новини БСП 0 753

Трябва да кажем честно – насила не можеш да даваш, насила можеш само да вземаш! Очаквахме хората на европейските избори да подкрепят тези политики

Трябва да кажем честно – насила не можеш да даваш, насила можеш само да вземаш!

Очаквахме хората на европейските избори да подкрепят тези политики. Това не стана. И предизвика криза в управлението, засили политическата нестабилност. Неотложно става хората да кажат ясно – какво искат да им се случи. Дали искат отново Борисов на власт, дали искат Бареков министър-председател? Всеки трябва да си носи отговорността – няма как да продължим да я носим само ние.

Наясно сме, че за дестабилизиране на обстановката работят ГЕРБ, ББЦ, Реформатори – всеки, който си поставя за основна цел властта. Всички, които са готови да пожертват и очернят България заради своя интерес.

След като нашият партньор ДПС заяви своята позиция, не можем да носим сами отговорността за съществуването и действията на правителството и то при настоящата формула на управление.

Нито министрите, нито премиера заслужават да носят самостоятелно отговорността за държавата в условията на липса на политическа подкрепа и парламентарна нестабилност. Затова, най-коректното и отговорно действие е незабавно да си подадат оставката. Веднага след преодоляване на вота на недоверие.

Смятам, че утре, в дебатите по вота на недоверие, трябва категорично да защитим резултатите от финансовата политика на правителството.

То оставя фискален резерв, увеличен с близо 2 милиарда, в сравнение с наследения от Дянков. И Герб, чието управление струваше на хората 8 милиарда – 4 милиарда източен резерв и 4 милиарда нови заеми, Герб, които откраднаха 1,5 милиарда от здравето на българите, НЯМАТ НИКАКВО ПРАВО да размахват назидателно пръст нито на нас, нито на правителството.

Точно затова този вот трябва да бъде отхвърлен. В следващите дни и седмици обаче, очаквам всички министри, включително премиера, да защитят своето достойнство и свършената от тях работа. Съзнавам, че това далеч няма да компенсира липсата на медийна политика на кабинета, ако такава изобщо е имало. Но е важно най-после да се каже какво завариха министрите и какво постигнаха в тази трудна ситуация.  Дължат го на БСП, дължат го на хората, дължат го и на себе си, като личности и професионалисти. Днес няма какво да губят, могат само да спечелят от своята откровеност.