Сергей Станишев: Платихме цената за насажданото мнение, че БСП е мандатоносител, но на практика ДПС е водещата партия в управлението

Юни 10, 2014 Новини БСП 0 843

Поради факта, че БСП пое отговорност да направи правителство от позицията на втора политическа сила след парламентарните избори през 2013 година, партията трябваше на всяка цена да покаже силен резултат на тези европейски избори

Поради факта, че БСП пое отговорност да направи правителство от позицията на втора политическа сила след парламентарните избори през 2013 година, партията трябваше на всяка цена да покаже силен резултат на тези европейски избори.

Анализът, който ви е представен, е достатъчно подробен. Но искам да подчертая няколко фактора:

 Първо, за разлика от всички останали партии, БСП не възприе тези избори като национални. Не ги превърнахме в кауза и лична битка. Затънахме в критики и самокритики, вместо да се занимаваме с кампания и да убеждаваме хората в правотата и резултата на собствените си действия.

Сега всеки ден получавам писма и становища от страната – дръжте се. Нека да кажа обаче: Дръжте се не е състояние на духа. Можем да държим управлението, но не ако имаме подкрепа единствено на думи. Можем да сме силни, единствено ако имаме нужната подкрепа в нужния момент.

 Второ, платихме цената за упорито насажданото мнение (включително и по време на кампанията), че БСП е мандатоносител, но на практика ДПС е водещата партия в управлението. За съжаление по време на мандата имаше и достатъчно реални факти, събития, поводи, които затвърдиха тези внушения. Казвам това не за да се оправдаваме с нашия партньор, а за да отчетем реалностите. Бяхме лоялен и честен партньор, но се оказахме неумели и нерешителни в упражняването на властта.  Да не говорим, че сами постоянно си пречехме. За колко кадрови решения, за колко политики имахме коренно противоположни предложения, които противопоставяхме и яростно се борехме един срещу друг.  За това сме си виновни само и единствено ние.

Трето, за първи път водим кампания на два фронта. АБВ не само откъсна жива плът от партията. Но доведе и до парализа на част от твърдите ни избиратели. Никой не може да изчисли размера на щетите, които ни нанесе този проект. Ако АБВ взе 90 000 леви гласа, поне още 100 000 отказаха да излязат и да гласуват.

 Успехът на тези избори беше задължително условие за стабилизиране и на парламентарното мнозинство и на мандата на правителството. Не успяхме, показахме незадоволителен резултат и това отключи процесите, на които сме свидетели днес.

Загубата на изборите можеше да бъде компенсирана единствено с повече сила на БСП в управлението. Това беше моята позиция, изразена категорично пред партньорите. Трябва да призная, че тази идея не се прие с ентусиазъм. Настоявах за широк формат на консултации между двете партии, които подкрепят кабинета, за дискусия как да стабилизираме управлението, каква трябва да е формулата на кабинета, политиките, които трябва да се провеждат.

Но в момента, когато официалните разговори между БСП и ДПС по този въпрос предстоеше да започнат, точно тогава дойде пресконференцията.

Не съм наивник. След резултата на евровота на всички ни стана пределно ясно, че кабинетът няма да издържи докрая. Но все пак смятах, че двете партии, които го подкрепят си дължат отговорно отношение. И трябва да спазват ролите и отговорностите си.

Признавам - не очаквах от ДПС този ход - да излязат с присъда над кабинета Орешарски, основана върху хронограма от три сценария за предсрочни избори.