Ивайло Калфин: Амбицията на БСП е да бъде първа политическа сила

Май 13, 2009 Новини БСП 0 1319

Амбицията на БСП е да бъде първа политическа сила, тъй като това, което се случи през последните четири години в България беше по-добро, отколкото това, което при всяко друго управление

Амбицията на БСП е да бъде първа политическа сила, тъй като това, което се случи през последните четири години в България беше по-добро, отколкото това, което при всяко друго управление. Това заяви водачът на листата за евродепутати на Коалиция за България и външен министър Ивайло Калфин. Според него има изключително много политики, които е важно да бъдат продължени по същия начин, за да се види ефекта от тях. Трябва да бъдат направени много неща в бъдеще, не сме самодоволни, каза Калфин и обясни, че левицата си е поставила висока летва.

За мен е чест и отговорност да съм водач на листата, каза още той. Калфин е приел предложението да води листата като оценка за свършената работа в областта на външната политика. Отговорността е много голяма, тъй като това се вписва в един много важен политически календар за България, обясни той.

Относно листата на Коалиция за България Калфин изрази мнение, че тя е съставена от хора, които са се доказали в Европейския парламент и това ще допринесе за приемственост и продължаване на работата по темите, които са работени до момента.

По думите му трябва да бъде осъзната важността на Европейския парламент. Външният министър описа решенията на европейските институции като не по-маловажни от тези на българските. Той наблегна, че са нужни хора с опит, които разбират от политика, разбират от структурата на ЕС и защитават интересите на българските граждани.

На въпрос дали би се кандидатирал за еврокомисар Калфин отговори, че все още е рано да се мисли за това. Според него в ЕС все още има редица въпросителни, свързани с влизането в сила на Лисабонския договор.

По повод работата си като министър, той заяви, че по време на мандата на правителството са постигнати много успехи, сред които влизането на България в ЕС, добрите отношения на страната ни със САЩ и Русия, развитието на международните отношения в областта на енергетиката, освобождаването на медицинските сестри в Либия. Напускам министерството с чувство за свършена работа, заключи Ивайло Калфин.