Димитър Дъбов: Сега не е време за оставки

Юни 03, 2014 Новини БСП 0 913

На заседанието на ИБ на БСП обсъждахме две основни точки, оценката на съветите и комисиите на Националния съвет във връзка с изпълнението на едногодишната програма на правителството, което работи с мандата на Коалиция за България

На заседанието на ИБ на БСП обсъждахме две основни точки, оценката на съветите и комисиите на Националния съвет във връзка с изпълнението на едногодишната програма на правителството, което работи с мандата на Коалиция за България. Другият въпрос, който бе разгледан, бе допълнително обсъждане на анализа за представянето на КБ на изборите за Европейски парламент. Стигнахме до извода, че сега не е време за оставки, анализът ни не включва промяна на лидера. Това заяви народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на НС на БСП Димитър Дъбов на пресконференция в централата на партията. 

На въпрос, дали лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев ще стане премиер в рамките на този парламент, Дъбов отговори, че Сергей Станишев е можел да бъде министър-председател преди една година, ако е искал. „Той е бил такъв и има достатъчно опит. Решението тогава беше негово. Не е актуално да се говори към днешна дата за това дали ще бъде премиер".

 

Помолен да коментира кога ще са ясни имената на новите министри, зам.-председателят на БСП заяви, че се завършват анализите по отношение на секторните политики и развръзката ще бъде тази седмица, след разговорите с ДПС и с министър-председателя. "След разглеждане на анализите ще оформим нашето виждане дали трябва и в каква степен трябва да се направят промени с Министерски съвет. Всичко това ще бъде извършено в рамките на тази седмица", каза той.

 

Какво мислят хората за управлението на държавата го казаха на националните избори през 2013 г.

 

Димитър Дъбов подчерта, че „Позитано” 20 приема ниската активност като един сигнал от червените избиратели, че трябва да се промени част от работа на БСП. „Все пак това бяха избори за парламент на Европа, а не за национален такъв. На 25 – и май българите гласуваха да изпратим наши представители в ЕП и е неуместно да се правят аналогии с това какво смятат  те за управлението на страната и съотношението на силите във вътрешнополитически план. Това какво мислят за управлението на България, хората казаха преди година на парламентарните избори”, категоричен бе народният представител. Дъбов обясни, че е констатирано, че за трети пореден път социалистите не са могли да мобилизират своя електорат да гласува активно. Това по думите му е свързано и с редица други причини. „На първо място в лявото пространство имаше още две партии и най – вече АБВ. Те не можаха да влязат, но отнеха един мандат на социалистическата партия и на ПЕС и това трябва да бъде ясно на всички. Този мандат бе даден от АБВ на ГЕРБ”, категоричен бе Дъбов.

Според анализа на социалистите, своето отражение върху изборите е дала и кризата в Украйна и отношението, което е било заявено към Русия. „БСП е партия, за която всички знаят, че е русофилска и проевропейската позиция, която ние заехме, част от изказванията на министри от БСП, също дадоха своето отражение”, обясни Димитър Дъбов. Третата основна причина е свързана с правителството. „Не защото сме недоволни от работата на министрите, но все пак хората не виждат достатъчно лява политика от кабинета. В анализа на всяка една от нашите структури по места трябва да са ясни местните причини за ниската активност”, заяви зам.-председателят на БСП. 

Димитър Дъбов подчерта още, че на сериозна дискусия е била подложена и темата „Южен поток”. „Смятаме, че това е проект, който трябва да бъде изпълнен задължително на територията на България, най-вече с оглед на диверсификацията, тъй като сега газопроводът минава през Украйна. Той отдавна не е ремонтиран и не се поддържа добре на украинска територия и ние помним 2008 г., когато газта бе спряна. Ние смятаме, че „Южен поток” трябва да бъде построен и независимо от призивите или намеренията за санкции, България трябва да прояви характер, както други страни членки на ЕС и проекта да бъде изпълнен успешно”, категоричен бе Дъбов.