Татяна Буруджиева: Действията, които БСП ще предприеме спрямо самата себе си, са от най-голямо значение

Юни 03, 2014 Новини БСП 0 1218

Анализът, който разгледа ИБ в петък на заседанието си, включва няколко много важни фактора

Анализът, който разгледа ИБ в петък на заседанието си, включва няколко много важни фактора. За това, което прави правителството е важно не само какво прави, но и дали хората разбират темпа, с който се правят нещата. Основният извод по отношение на правителството, който беше направен, е, че има сериозно забавяне в темпа на действие. Това заяви в ефира на Нова телевизия народният представител от ПГ на КБ Татяна Буруджиева. Тя обясни, че темата за секторите и отделните министерства ще бъде обсъдена на ИБ днес и на заседание на Националния  съвет в събота и ще бъдат водени разговори точно в областта на кои политики какво иска БСП да постигне това правителство. Буруджиева припомни, че през първите 6 месеца, когато е имало ясна програма, правителството е действало динамично и когато е минал бюджета, нормално министрите са се заели с по-дългосрочни и стратегически задачи. "От очите на хората изчезна разбирането какво следва и разбирането защо точно такива действия се предприемат", поясни тя. По думите и сред причините за резултатите от изминалите избори е самата БСП и нейното състояние

Според нея действията, които БСП ще предприеме спрямо самата себе си, са от най-голямо значение. На въпрос за лидера на БСП Сергей Станишев, Буруджиева отговори, че той е единственият политик в България, който винаги е имал свой личен изход и свои възможности и перспектива като политик. Депутатът коментира, че лидерът няма да подаде оставка и на заседанието на ИБ сред членовете му не е имало искане за такава.

Тя подчерта, че БСП е партия, при която всички от горе на долу и от долу на горе по веригата са вързани в едно общо решение.

Буруджиева отрече твърденията, че може да се търсят други мотиви в преференцията за Момчил Неков освен техническа грешка и ако е имало идеи за вътрешно противопоставяне, то би могло да е с някой от по-популярните лица в листата, а не точно с № 15.

На въпрос защо се бави изпълнението на някои от поетите обещания, тя отговори, че кабинетът, като експерти, предпочитат, много по-лесно както в последните 20 г. да вървят по един отъпкан път в дясна икономика, отколкото лява. Народният представител обясни, че правителството и Пламен Орешарски изпълняват поетите обещания, които и те са давали по време на кампанията миналата година. По думите и трябва да се проведе разговори по конкретните политики и темповете за изпълнението им както вътре в БСП, така и с партньорите й. Попитана дали вече е имало среща между лидерите на двете управляващи партии, след като в петък Лютви Местан е заявил, че чака среща със Сергей Станишев, Буруджиева отговори "Разбира се, че се беше състояла тази среща преди това в четвъртък вечерта. Не знам защо г-н Местан казва, че чака срещи. Предполагам, че и други срещи има. Предполагам, че всички тези заявления са, за да може спокойно да се обсъдят нещата вместо постоянно да трябва медийно да говорят".

На въпрос дали ДПС извива ръцете на БСП след като Местан е посочил и времеви локации за предсрочни избори, тя отговори, че след това той е дал обяснения какво е имал предвид и БСП няма проблем да има такива. "Позицията на БСП е, че или трябва да се върви по път, по който хората да разбират какво, кога и защо се прави или ако не можем по този начин да постигнем и темп, и действия към хората действително трябва да се отиде на предсрочни избори", каза още народният представител. Тя категорично заяви, че няма извиване на ръце относно предсрочните избори, по политиките също и даде като пример с промените в пенсионната политика въпреки различията в мненията с ДПС и министър Адемов.

По думите й основна грешка на правителството е изключителното му забавяне по отношение на компенсирането на програмите и програмните периоди, особеностите при заетостта. "Всички знаехме, че свършва програмният период и чак от есента ще има друга такава възможност. Не беше нужно доста време да се загуби, цял семинар да правим на Боровец, за да се достигне до това", каза още Буруджиева. По думите и става въпрос за целия Министерски съвет, защото в момента, в който се започне работа и има възможност да се договори с Брюксел, да се поеме дадена програма от националния бюджет и септември, когато започне новият период, да се отпуснат средства, за да няма такъв луфт, е трябвало по-скоро да се направи. Като пример за това тя даде програмата за 5 000 пазачи, която ще бъде финансирана от правителството, но ще бъде възстановена от ЕС.

"Откакто е стъпило на власт това правителство, постоянно си говорим в медиите за няколкото месеца, които ще функционира. Предлагам тази тема да я приключим, защото може би така ще я приказваме 4 години", заяви народният представител.  По думите и БСП не е задала добре изискванията си към министрите и те са били глезените деца, за което не са виновни.  

На въпрос дали ГЕРБ ще се събере с  ББЦ, ако има по-добър резултат, тя отговори, че според нея това няма да се случи. "ГЕРБ, откакто е формирана като партия, на нито един избор не успява да получи пълно мнозинство, а това е тяхната цел - да управляват самостоятелно. Те не желаят да имат партньор в управлението", заключи Буруджиева.