Премиерът Сергей Станишев даде началото на инвестиция за 80 млн. евро. Край Ловеч започва строителството на завод за автомобили

Във Велико Търново министър-председателят приветства студентите и преподавателите от ВТУ „Св

Във Велико Търново министър-председателят приветства студентите и преподавателите от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий" по повод патронния празник на учебното заведение

Министър-председателят Сергей Станишев даде началото на инвестиция за 80 млн. евро. В с. Баховица край Ловеч започва изграждането на завод за автомобили. Една от най-големите частни китайски компания Great Wall съвместно с „Литекс моторс" ще построи производствена база за български коли. За реализирането на проекта ще бъдат създадени над 1000 работни места.

Стартирането на проекта, и то в деня на Ловеч, символизира политиката, която правителството провежда през последните години - да направим страната максимално привлекателна за преките чуждестранни инвестиции, за българските инвеститори и бизнеса, да създаваме нови мощности, производства, които са конкурентоспособни, каза премиерът Сергей Станишев. Според него в условията на глобална икономическа криза далновидните предприемачи правят дългосрочни инвестиции, защото в такива периоди е важно всяко едно работно място и капиталовложение. Те ще направят община Ловеч и целият регион конкурентоспособен на пазара на автомобилното машиностроене, изтъкна още той.

Държавата подкрепи проекта след като през февруари т. г. Българската агенция за инвестиции подписа сертификат за инвеститор клас А за българо-китайската инвестиция в автомобилното производство.

Очаква се производството на първата серия автомобили SUV с името Hover да започне в края на 2010 г., а броят на работните места да достигне близо 3000 души. Идеята е основните кадри в завода да бъдат подготвяни по програми на Механотехникума в Ловеч и на Техническия университет в София с цел осигуряване на квалифицирани български специалисти в областта на автомобилното машиностроене.

Възможностите и перспективите за развитие на младите хора у нас бяха една от темите в срещата на премиера Сергей Станишев със студентите и преподавателите от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий". Той бе техен гост по повод патрония празник и 45-ата годишнина на висшето учебно заведение. Заедно с ректорското ръководството министър-председателят поднесе цветя пред паметника на светите братя и участва в празничното шествие.

България се оказа доста по-добре подготвена за световната финасова и икономическа криза отколкото редица други държави и това се дължи на последователната и предсказуема политика, която провеждаме през последните години, каза премиерът. Станишев подчерта, че страната ни разполага с необходимите резерви и буфери, които са достатъчно солидни, за да гарантират финансовата стабилност, националната валута и спестяванията на хората. Министър-председателят обясни, че голяма част от антикризисния план на правителството е насочен към инфраструктурни разходи, капиталово строителство, които да бъдат реална подкрепа за бизнеса и гражданите. Чрез Българската банка за развитие само за последните два месеца на над 120 малки и средни фирми са предоставени кредити за около 250 млн. лв., чрез които да се стимулира производството и запазването на работните места. Планът непрекъснато се допълва и актуализира и това е свързано с оптимизиране на разходите на публичната администрация, посочи премиерът. Той заяви, че е поръчал на министъра на финансите да подготви конкретни предложения, но това няма да бъде за сметка на капиталовите разходи, тъй като те подкрепят строителния бизнес.

Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев връчи на премиера статуетка с бюст на Апостола на свободата Васил Левски, която е в знак на благодарност за подкрепата на правителството за икономическото развитие на общината