Сергей Станишев: България има основание да се превърне в център за дискусии по енергийната сигурност на Европа

Като закономерна стъпка след последното разширяване на Европейския съюз определи премиерът Сергей Станишев лансираната в Прага от лидерите на страните-членки на ЕС инициатива Източно партньорство

Като закономерна стъпка след последното разширяване на Европейския съюз определи премиерът Сергей Станишев лансираната в Прага от лидерите на страните-членки на ЕС инициатива Източно партньорство. Инициативата, която беше сред основните приоритети на Чешкото председателство на ЕС, формира конкретна рамка за подкрепата на съюза за демократичните реформи в Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. Тя включва различни механизми на партньорство в областта на демократичните реформи, съдебната система, икономиката, регионалното сътрудничество, както и в областта на енергийната политика, каза премиерът Станишев след приключването на срещата на върха на ЕС.

В рамките на форума българският министър-председател направи изказване, посветено на енергийната сигурност и транзитните трасета на енергоресурси за Европа. Той припомни негативните ефекти от Руско-украинския газов спор в началото на тази година, като подчерта необходимостта от изграждането на адекватни механизми, за да се  избегнат подобни кризи в бъдеще. Солидарността и отговорността трябва да бъдат в основата на тези механизми, заяви премиерът пред колегите си от ЕС.

България не само географски има основание да се превърне в един от важните транзитни центрове за пренос на природен газ от страните производителки, посочи министър-председателят и припомни основните моменти от енергийната среща на високо равнище в София в края на април. По думите му, необходима е прозрачност и предсказуемост на процеса на енергийните доставки. Той изрази задоволство, че енергийният компонент е силно застъпен в единодушно приетата от лидерите от ЕС декларация по Източното партньорство, което ще направи източните съседи на съюза стабилни и предсказуеми партньори. Предвижда се държавите, включени в инициативата, да получат през следващите години над 600 млн. евро европейско подпомагане и България трябва много добре да се подготви със свои проекти, добави премиерът Станишев.

В изказването си в рамките на срещата на върха в Прага министър-председателят подчерта още, че Източното партньорство не трябва да се припокрива прекалено с инициативата Черноморска синергия, в която страната ни има много сериозен принос. Той изрази надеждите на страната ни да се превърне във важен център на дискусии по енергийните въпроси, което ще увеличи тежестта на българските позиции в областта. България има интерес да участва в колкото може повече проекти от мащаба на Набуко и Южен поток, защото те ще носят допълнителни приходи на страната ни и ще придадат по-голяма тежест на България на енергийната карта на Европа, коментира министър-председателят.

България подкрепя либерализацията на визовите режими със страните участнички в Източното партньорство и възможностите за пътуване на техните граждани в ЕС и задълбочаването на човешките контакти е основен елемент на инициативата, заяви още премиерът Сергей Станишев след приключването на срещата на върха на ЕС по Източното партньорство в чешката столица