Сергей Станишев: Единствено ПЕС стабилизира позициите си и запазва своето влияние

Май 27, 2014 Новини БСП 0 1239

Днес се събираме с нашите министър председатели и това, за което ние ще настояваме е да бъде зачетен демократичният вот на европейските избиратели и да се посочи кандидат след преговори на базата на резултатите

Днес се събираме с нашите министър председатели и това, за което ние ще настояваме е да бъде зачетен демократичният вот на европейските избиратели и да се посочи кандидат след преговори на базата на резултатите. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев преди първата подготвителна среща на премиерите от ПЕС след европейските избори и Европейския съвет днес. Той бе категоричен, че единствената група от големите, която е стабилизирала позициите си и е запазила своето влияние, е групата на социалистите и демократите. „Аз ще предложа заедно с мен като президент на ПЕС, да се даде мандат на Мартин Шулц като наш водещ кандидат да започнем заедно с него разговори първо с ЕНП, защото кампанията я изнесе кандидатът и ПЕС”, каза още той. По думите му най-важното в сегашната ситуация на пълен баланс е да се промени политиката и ПЕС ще  настоява в ЕС да има по-ясна политика насочена към растежа, работните места и социалната защита на хората  това ще бъде основното в разговорите, които ще води с ЕНП на първо място като най-голяма парламентарно представена политическа сила. Той заяви, че не бива да се бави този процес, но политическото му съдържание на преговорите е на първо място, за да се постигне максимална промяна в съдържанието на политиката. 

Помолен да коментира преференцията за Момчил Неков, Станишев отговори, че трябва да се уважава волята на избирателите и ще проведе разговори с него, за да разбере и неговите намерения. По повод на твърденията за смени в кабинета той отговори, че са неоснователни. По думите му обаче е ясно, че трябва да се даде нова сила на кабинета , да се анализира във връзка с едната година какво е постигнато и какво трябва да се направи и да има ясен план за действие, за да може да се свърши тази работа, която хората очакват. 

На въпрос за коментара на Янаки Стоилов, че има нужда от смяна в ръководството на партията преди следващите избори, Станишев заяви, че тази идея не е навременна и на зам.-председателят често му се случва да обърка мястото и времето.

На срещата присъстваха министър- председателят на България Пламен Орешарски, президентът на Франция Франсоа Оланд, както  и премиерите на: Румъния – Виктор Понта, на Белгия – Елио ди Рупо, на Хърватия – Зоран Миланович, на Австрия - Вернер Файман, на Италия – Матео Ренци, на Малта – Джоузеф Москат. Сред присъстващите бяха и общият кандидат за президент на ПЕС Мартин Шулц, водачът на групата на социалситите и социалдемократите в ЕП Ханес Свобода,  министри и еврокомисари. Те дружно поздравиха Шулц с ръкопляскания за положените усилия и силната кампания, която е успял да проведе.