Сергей Станишев: Истинските губещи на тези избори са ЕНП

Май 26, 2014 Новини БСП 0 1284

Европейските избори свършиха и те бяха за европейската демокрация

Европейските избори свършиха и те бяха за европейската демокрация. Днес е ясно, че големият губещ на тези избори е ЕНП. Те загубиха близо 20% от представителите, 60 места в ЕП, в сравнение с 2009г. Това заяви на пресконференция в Европейския парламент в  Брюксел лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев. Той подчерта, че социалистическото семейство е стабилно на тези избори. „Нашият резултат е почти същия с този на изборите през 2009г. За съжаление не можахме да постигнем достатъчно подкрепа за реална промяна към нова Европа”,  каза още той. По думите му тя е била добре записана в Манифеста, фокусиран на важните проблеми, загърбени от консерваторите през последните 5 години: заетост, социални грижи, икономически растеж, инвестиции, които според него касаят всекидневния живот на европейските граждани и са били достатъчно важни за европейските институции.

„Новият състав на ЕП ни дава добър шанс да постигнем повече от приоритетите си – по-силни европейски регулации, наистина социален ЕС, който не е реалност днес, социалните политики да са в центъра на вниманието на европейските институции и най-важното е да създадем условия за инвестиции, истински растеж и работни места за хората”, категоричен бе той.

Станишев подчерта, че общият кандидат на ПЕС Мартин Шулц е направил невероятна кампания  през последните няколко месеца, като е стигнал до всяка страна от ЕС и много добре се е вписал в националните кампании. „Само през социалните мрежи той достигна до 150 млн. Това са много сериозни резултати”, допълни президентът на ПЕС. Той обясни, че сега предстои да започнат консултации с другите политически партии и групи, за да се осигурим стабилно мнозинство в ЕП, което да осъществи така очакваните промени.

„Ако някой си мисли, че Европа е добре и тези резултати са мандат да се продължава със същите политики, трябва да знае, че с тях на следващите европейски избори Европа ще е в голяма беда”, коментира Станишев. Той подчерта, че ПЕС твърдо стои зад желанието си за Европа, която е справедлива, социална и не обръща гръб на гражданите.

Станишев поздрави Италия и в частност премиера Матео Ренци за добрите резултати на партията му на изборите. Според него социалистите имат добри резултати и в Румъния, което показва голяма ангажираност на хората в тези стани към промяната в Европа.

По думите му резултатите в други страни като Франция са предупредителен звънец към демократичните партии, че хората искат промяна.

„Едно от най-важните неща е, че има повишаване на броя европейски граждани, които са гласували”, каза още той и посочи като друга, но тревожна тенденция на тези избори засилването на националистическите партии.

На въпрос от българските медии дали БСП ще излъчи кандидат за еврокомисар и кой ще бъде, Станишев отговори, че най-важното е да се излъчи кандидат, който ще бъде успешен за България. Той подчерта, че мнозинството не е решаващ фактор и припомни  как след победата на ГЕРБ на миналите евроизбори, те са си помислили, че могат да посочат който и да било и какво се е случило в реалност с провала на техния кандидат и излагането на България. „При избора водещи трябва да са качествата на кандидата, авторитета му в Брюксел и подкрепата от страна на ЕП. Това са критериите, за да получи България добър портфейл, който да направи страната ни по-важна чрез новия еврокомисар”, заключи Сергей Станишев.