ЕК възстанови плащанията за България на 115 милиона евро по програма ИСПА

Правителството ни показа  ясна  воля и способност да управлява европейските средства   През последната година страната ни показа пълната политическа воля и способност да извърши необходимата промяна в администрирането на европейските средства

Правителството ни показа  ясна  воля и способност да управлява европейските средства

 

През последната година страната ни показа пълната политическа воля и способност да извърши необходимата промяна в администрирането на европейските средства.  Затова и резултатите не закъсняха. Днешното решение доказва, че усилията на правителството да отстрани всички нередности и пропуски са оценени по достойнство. Благодарни сме за тази висока оценка. Това заяви председателят на БСП и премиер Сергей Станишев по повод решението на ЕК да възстанови плащанията за България на 115 милиона евро по програма ИСПА. Средствата се отнасят до проектите за строителство на магистрала „Люлин" и техническата помощ за подготовка на пътни проекти по общоевропейските транспортни коридори. Решението за размразяването на средствата беше взето след задълбочена и подробна оценка на системите за управление и контрол, въведени от правителството, и на приложението на новите процедури за възлагане на обществени поръчки.

По думите на премиера страната ни е на правилния път. Видими са и конкретните резултати, които българите очакват от правителството и които то им обеща. Станишев беше категоричен, че правителството ще продължава да изпълнява поетите ангажименти със стремежа за по-добро представяне и по-добро бъдеще за нашата страна.

Постигаме това, което преди няколко месеца обявих, че ще постигнем - тези средства да бъдат възстановени. Това стана, защото взехме правилните решения в подходящото време, заяви премиерът в обръщението си към българските граждани. По думите му успехът се дължи на денонощната работа на институциите, чиито усилия са насочени към основната цел -  страната ни да управлява европейските фондове според най-високите европейски норми и да възстанови доверието на Европейската комисия към нашите системи.

Премиерът изрази своята признателност и към всички служители в отговорните органи на държавната администрация, които с всеотдайния си труд и под ръководството на вицепремиера Меглена Плугчиева допринесоха за постигането на  най-високите стандарти на Европейския съюз за управление на фондовете.

Станишев специално благодари на комисар Данута Хюбнер за почтеното, партньорско сътрудничество и подкрепа, демонстрирани в периода, в който България укрепваше механизмите си за управление на фондовете.

Ще продължим неотклонно и отговорно да работим, за да постигнем главната цел: всички европейски фондове да бъдат управлявани и използвани според най-добрите европейски стандарти, категоричен беше Станишев. По думите му това ще допринесе за ускоряването на икономическото развитие на страната, ще подобри социалното благосъстояние, ще гарантира добро качество на живот на възрастните хора и ще насърчи младите.

 Станишев беше категоричен, че правителството и всички ангажирани институции няма да намалят темпото нито за секунда. Безкомпромисно ще продължи пълното прилагане на закона за конфликт на интереси. На бързи обороти трябва да работят и всички одитни и контролни системи, за да бъде гарантирана пълната законосъобразност и прозрачност в усвояването на европейските фондове. Българското общество трябва да усети пълните ползи от членството в Европейския съюз, заяви в заключение премиерът.