Сигнали и жалби за нарушения на кампанията за евроизбори за ЕП подаде Коалиция за България

Май 25, 2014 Новини БСП 0 828

9 жалби са подадени в област Видин, като една от тях е до ЦИК и е насочена срещу решение на Районната комисия за неправомерно залепяне на агитационни материали на ПП ГЕРБ на „Речна гара” Видин

9 жалби са подадени в област Видин, като една от тях е до ЦИК и е насочена срещу решение на Районната комисия за неправомерно залепяне на агитационни материали на ПП ГЕРБ на „Речна гара” Видин. Жалбата е отхвърлена от местната РИК, въпреки че лепенето на агитационни плакати върху сгради общинска собственост е забранено от Изборния кодекс. Част от жалбите са свързани със унищожаване на плакати на КБ от политически партии и коалиции, което е грубо нарушение на Раздел II от Глава дванадесета на ИК. На 14-15-16 май 2014г. в гр. Димово се констатира грубо нарушаване на чл.182 ал.3, като използва общински транспорт за предизборна агитация. Автомобил ГАЗ  собственост на община Димово е бил облепен  с плакати  на ПП ГЕРБ. В нарушение на кодекса са хванати и представители на  КП Реформаторски блок, които заличавали агитационни материали на Коалиция за България поставени на афишници във Видин. На 19.05.2014г. е установено, че в района на гр.Димово и в общината представители от КП АБВ движещи се с лек автомобил Опел Вектра късат плакатите на Коалиция за България и след това лепят на АБВ. На 18.05.2014г. пък, кметският наместник на с.Войница Румяна Докова лично сваляла и унищожавала агитационни материали на Коалиция за България поставени на местната автобусна спирка. Свидетели за това са живущите около автобусната спирка. 

Перничани са сезирали РИК и „Държавната агенция за закрила на детето”, че кандидатът за евродепутат от ГЕРБ е използвал деца за агитация в предизборната кампания. В РИК Шумен е получена  жалба за лепене на плакати на АБВ над плакати на КБ от общински служители на община Нови пазар, със служебен автомобил. До ОД на МВР Шумен е докладвано и за купуване на гласове. В Плевенско е установено, че в населените места от общините Долни Дъбник и Долна Митрополия служители на „Български пощи” ЕАД  доставят заедно с редовната кореспонденция агитационни материали за предстоящите избори за членове на Европейския парламент на 25.05.2014 г. на  коалиция „България без цензура”.

От Търговище за подали жалба срещу  кмета на община Попово, област Търговище,за това, че  е събрал кметовете на населените места и кметски наместнци и е поставил задача да агитират за гласуване за АБВ населението в своите селища, като им  е поставил задача гласовете да не са по – малко от тези получени за КБ на миналите избори.

Две жалби за нарушения в община “Две могили” подадоха до сега в изборния ден от общинската организация на БСП. Първата е срещу грубо нарушение на правилата на Изборния кодекс от страна на представители на АБВ. Пред изборна секция № 8 в село Пепелина има нарушение на изборните правила, тъй като има поставен предизборен стикер на политическа партия АБВ, залепен на вратата до избирателната секция. Агитационният материал се намира на по-малко от 50 метра от избирателната секция.

Другата жалба от общинския съвет на БСП в община Две могили е за това, че кметският наместник на село Широково – Рашо Радков - нарушава правилата в деня за избори, тъй като извършва активна политическа агитация за политическа партия АБВ пред избирателна секция № 7 в селото. Настоява се да се потърси отговорност от виновните лица.

В централата на БСП – Благоевград постъпиха редица сигнали от граждани за следните закононарушения, изразяващи се в купуване и подготовка за купуване на гласове за предстоящите избори за членове на Европейския парламент, а именно: Тошко Тодоров в кв. Струмско, в бар „Синия лъв”, събира списък с имена и ЕГН на граждани и обещава финансови стимули на 25 май, за да се подкрепи листата на ПП „ГЕРБ” на предстоящите избори. В ромската махала в гр. Благоевград се събират списъци с имена и ЕГН на гласоподаватели, на които се обещават суми от по 30 лева, за да гласуват на предстоящите на 25 май Евроизбори в полза на коалиция „АБВ” и ПП ГЕРБ. Лицата се предвижват с лек автомобил марка „Мерцедес”, цвят – черен. Също събиране на подписи с цел пазаруване на гласове в гр. Благоевград, жк. „Еленово” бл. 51, до барчето до блока.