Янаки Стоилов: Борисов използва гласуването, за да отправя критики и обвинения към БСП

Май 25, 2014 Новини БСП 0 958

Според информацията, с която разполагаме, изборният процес преминава при добра организация и без видимо напрежение

Според информацията, с която разполагаме, изборният процес преминава при добра организация и без видимо напрежение. В същото време са констатирани редица сигнали и жалби за нарушения в деня за размисъл и още повече днес. Това заяви Янаки Стоилов, зам.-председател на ПГ на КБ, на пресконференция в централата на БСП. Той даде пример с изпратени вчера голям брой поздравления с SMS от една от коалициите, на няколко места са организирани по различни поводи безплатни курбани от кметове на кметства с цел да бъдат привлечени  повече хора и да бъде създадена подходяща среда за контакт с тях. „В днешния изборен ден са внесени около 30 жалби от представители на КБ предимно в РИК. Те се отнасят до няколко вида нарушения: агитация от страна на кметски наместници, предимно от една политическа сила, както и опити да контролират вота на избиратели, а някъде са били организирани и водени да гласуват от тях. Има и няколко случая, в който е констатирана подготовка на списъци в магазини и други обекти, където са записвани лицата. Натиска се изразява особено в ромски махали“, обясни той. По неговите думи има и сигнали за купуване на гласове от страна на няколко партии и коалиции, а в Хасковско, Бургаско и няколко района на София това е по-силно изразено. „Снощи са били арестувани 3-ма представители на КБ в Пазарджишко без да са достатъчно ясни мотивите“, съобщи Стоилов.

„В изборния ден получих информация, че лидерът на ГЕРБ при гласуването по същество е провеждал антиагитация. Той е използвал гласуването, за да отправя критики и обвинения към БСП и то за действия, който по правило са твърде характерни за активисти на ръководената от него партия, а и да се презастрахова, обявявайки че изборните резултати ще бъдат признати или непризнати в по-късен момент“, допълни зам.-председателят на БСП.

Стоилов призова българските граждани да направят информиран избор. По неговите думи навсякъде в изборните секции е посочена бюлетината. „Могат да направят тази справка, за да са сигурни в избора на предпочината от тях партия или коалиция“, заключи Янаки Стоилов.

Жельо Бойчев: Кметските наместници на ГЕРБ да не опорочават изборния ден

 

Обръщам се с молба към кметовете на ПП ГЕРБ, спрямо техните наместници в ромските квартали, да не опорочават изборния ден и да не нарушават основното конституционно право на българските избиратели. Това заяви на пресконференция в централата на БСП народният представител от ПГ на КБ Жельо Бойчев. „От началото на изборния ден сме подали множество сигнали, в които се вижда прякото участие на кметските наместници в тези населени места”, добави той. Бойчев цитира част от тях: Царево, Хасково, Калояново, кв.Филиповци в София, където се вижда, че има организирани групи от хора, които са много активни сред хората в ромските махали. „Вижда се, че кметските наместници участват активно в изборния ден, което е извън техните служебни правомощия  и ангажименти и много внимателно ще следим всичко, което се случва по тези места през целия изборен ден”, категоричен бе народният представител. 

 

Калоян Паргов:Необичайна е сутрешната активност в крайните квартали на София

 

Необичайна е сутрешната активност в крайните квартали на София, която обикновено е характерна за късния следобед. Това допълни по темата председателят на Софийската партийна организация Калоян Паргов. „Това разбира се е притеснително с оглед на думите на лидера на ПП ГЕРБ по отношение на този процес. Те по-скоро ми приличат на една ситуация, в която крадеца казва, дръжте крадеца. И това казано, от човек, който до тънкост и с майсторство владее тези похвати в изборния ден”, добави той. Паргов е категоричен, че обвиненията са неоснователни. „Ние следим тези райони. На място имаме свои представители и получаваме информация за потоците от хора, които се движат в тези райони на града”, каза още той и добави, че са постъпили и сигнали за незаконна агитация и са взети мерки по линия на МВР тя да бъде спряна. „Подобна практика се наблюдава и около някои СИК-ове, където бюлетината образец е зачеркната с номера на предпочитаната политическа сила”, завърши Паргов.