ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА ЛИДЕРЪТ НА БСП И ПРЕЗИДЕНТ НА ПЕС СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ ПО ПОВОД ДЕНЯ НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА И ПРОСВЕТА - 24 МАЙ

Май 23, 2014 Новини БСП 0 966

УВАЖАЕМИ ТВОРЦИ И ДЕЙЦИ НА БЪЛГАРСКАТА НАУКА, КУЛТУРА И ОБРАЗОВАНИЕ, СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,   Свято е делото на светите равноапостоли Кирил и Методий, сътворили азбуката с буквите български

УВАЖАЕМИ ТВОРЦИ И ДЕЙЦИ НА БЪЛГАРСКАТА НАУКА, КУЛТУРА И ОБРАЗОВАНИЕ,

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

 

Свято е делото на светите равноапостоли Кирил и Методий, сътворили азбуката с буквите български. Епохалният им труд ги обезсмърти и ги въздигна до високото признание – съпокровители на Европа. Възможността да създаваме културата и науката си чрез златните кирилски букви ни е извела горди и просветени през много трудни и тъмни периоди в нашето минало.

            В цялата човешка история има един уникален празник на книжовността и духовността и това е 24 май – Денят на славянската писменост и на българската култура и просвета. Дванадесет века назад България направи своя цивилизационен избор и създаде духовен мост за обединение на Изтока и Запада. Като духовни наследници на колосалното дело на първоучителите ние, българите, продължаваме да насищаме с положителна енергия този празник и въздаваме заслужено своето признание на всички, посветили живота си на развитието на нашата култура и наука. Културата и науката имат своето исконно право да претендират за приоритетно място в обществения живот, защото с техните постижения е белязано челото ни, когато утвърждаваме своята национална същност в европейския ни дом и пред света.

            През настоящата година този ден е по-особен – това е денят за размисъл преди участието ни във вота за европейски парламент и за нов председател на Европейската комисия. Нека бъдем достойни за предците си – да бъдем активни, да гласуваме, да изразим гражданската си позиция и сами да вземем решение за съдбините и на България, и на Европа. Нека всеки, който иска силна и значима България в ЕС, икономическо развитие във всяко селище и регион в страната, социална ангажираност и сигурност, нормална бизнес среда и работни места – да ни подкрепи. Нека направим избор и дадем гласа си за хората, които ще претворяват в дела нашето доверие и ще го сторят искрено и истински, с цялото си сърце.

            Убеден съм, че на 24 май ние, българите, постигаме най-широкото си народностно единение. Където и да се намира по света, на този ден всеки български гражданин чува със сърцето си училищния химн „Върви, народе възродени…”. Нека с усилията на целия народ да съхраним и развиваме плодовете на българската наука и култура, за да пребъде България в „светли бъднини”.

            Честит да е празникът на всички, които със словото и българската писменост продължават славната традиция и водят нацията към светли бъднини за България!

            ДА Е ЧЕСТИТ 24 МАЙ – ПРАЗНИКЪТ НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА!