15 жалби за нарушения е подала КБ по време на предизборната кампания

Май 22, 2014 Новини БСП 0 1188

Общо 15 жалби за нарушения в предизборната кампания са изпратили до Районните избирателни комисии  представители на Коалиция за България

Общо 15 жалби за нарушения в предизборната кампания са изпратили до Районните избирателни комисии  представители на Коалиция за България. 9 от жалбите са подадени в област Видин, като една от тях е до ЦИК и е насочена срещу решение на Районната комисия за неправомерно залепяне на агитационни материали на ПП ГЕРБ на „Речна гара” във Видин. Жалбата е отхвърлена от местната РИК, въпреки че лепенето на агитационни плакати върху сгради общинска собственост е забранено от Изборния кодекс.Част от жалбите са свързани с унищожаване на плакати на КБ от политически партии и коалиции, което е грубо нарушение на Раздел II от Глава дванадесета на ИК. На 14, 15 и 16 май 2014г. в гр. Димово e констатирано грубо нарушаване на чл.182 ал.3, използван е бил общински транспорт за предизборна агитация. Автомобил ГАЗ, собственост на община Димово, е бил облепен  с плакати  на ПП ГЕРБ. В нарушение на кодекса са хванати и представители на  КП Реформаторски блок, които заличавали агитационни материали на Коалиция за България, поставени на афишници във Видин. На 19.05.2014г. е установено, че в района на гр.Димово и в общината представители от КП АБВ, движещи се с лек автомобил Опел Вектра, късат плакатите на Коалиция за България и след това лепят на АБВ. На 18.05.2014г. кметският наместник на с.Войница Румяна Докова лично сваляла и унищожавала агитационни материали на Коалиция за България, поставени на местната автобусна спирка. Свидетели за това са живущите около автобусната спирка.

Перничани са сезирали РИК и „Държавната агенция за закрила на детето”, че кандидат за евродепутат от ГЕРБ е използвал деца за агитация в предизборната кампания. В РИК-Шумен е получена  жалба за лепене на плакати на АБВ над плакати на КБ от общински служители на община Нови пазар, със служебен автомобил. До ОД на МВР-Шумен е докладвано и за купуване на гласове. В Плевенско е установено, че в населените места от общините Долни Дъбник и Долна Митрополия, служители на „Български пощи” ЕАД  доставят, заедно с редовната кореспонденция, агитационни материали за предстоящите избори за членове на Европейския парламент на 25.05.2014 г. на  коалиция „България без цензура”.

От Търговище са подали жалба срещу  кмета на община Попово, област Търговище, за това, че е събрал кметовете на населените места и кметски наместници и е поръчал да агитират за гласуване за АБВ населението в своите селища, като им е поставил задача гласовете да не са по – малко от тези, получени за КБ на миналите избори.