Открито писмо от БСП-Лондон до британската Партия за независимост (ЮКИП) и нейния лидер Найджъл Фараж

Май 20, 2014 Новини БСП 0 1147

Писмото е в отговор на продължаващата и до днес масирана негативна кампания срещу българските и румънски граждани, живеещи в Обединеното кралство от страна на антиевропейската партия на Фараж и няколко печатни издания

Писмото е в отговор на продължаващата и до днес масирана негативна кампания срещу българските и румънски граждани, живеещи в Обединеното кралство от страна на антиевропейската партия на Фараж и няколко печатни издания. То е своеобразно продължение на проведения на 8 май в гр. Лондон дебат на тема:  "Новите европейци във Великобритания - трябва ли да останем или трябва да си тръгнем", отново организиран от основната партийна организация на БСП - Лондон, който бе широко отразен в британската и българската преса.

Уважаеми г-н Фараж,

Започналата през есента на 2013 г. и продължаваща безпощадно и до днес яростна кампания на Вашата Партия на независимостта, предупреждава британските граждани, че предстои мащабно нахлуване на имигранти от България и Румъния. Част от британската преса и представители на Консервативната партия подеха Вашия тревожен призив и  истерията в публичното пространство  достигна своята кулминация в края на годината. Днес научаваме, че броят на имигрантите от тези страни в действителност спада през първото тримесечие на 2014 година.

Като българи, ние с тревога наблюдавахме как Вие отправяте тревожни предупреждения в рамките на негативната кампания, насочена към нас. С това не казваме, че имиграцията като цяло или имиграцията от Източна Европа към Великобритания е тема „табу”. Но думите и говоренето имат значение. Начинът, по който Вие, г-н Фараж, и Вашата партия, се изразявате публично е неискрен и подвеждащ. Вие се позовавахте на страха от другия, непознатия, чуждия, по такъв начин, че всяка статистическа информация да може да се използва, за да се всява паника. Когато говорите за „отваряне на вратите на 29 милиона румънци и българи”, вие давате живот на призрака на внезапната, огромна, неконтролируема, масова миграция.  Разбира се и вие и ние знаехме, че подобно масово нахлуване на имигранти няма да има, но всяването на подобен вид паника  обслужва целите, които преследвате.

Когато наскоро подчертахте, че всеки би имал основателен повод за притеснение ако „група румънски граждани изведнъж се премести да живее в съседство”, онези, които следят изказванията  Ви няма как да са забравили, че това са същите хора, които описвате като „живеещи като животни” в своята собствена страна. Освен това обаче, от статистическа гледна точка, съвсем ограничен брой от Вашите симпатизанти или гласоподаватели ще се събудят с нови съседи от Румъния. Независимо, че по Ваши думи, румънците, които е по-вероятно да имат престъпни намерения  са и (както заявявате едновременно с това) предимно добри, обикновени хора.

Г-н Фараж, това, че си противоречите става все по-видно, а неволните Ви грешки са все по-чести. Докато някои искат извинение, ние ще сме доволни ако просто признаете фактите. Чисто пропорционално в България живеят много повече британци (около 18 000 в държава с население от 7.5 млн. жители), отколкото българи във Великобритания (около 85 000 в държава с население от 65 млн. жители). Можете да започнете с този факт. Или може да признаете, че така или иначе никога не е имало и няма да има масово нахлуване на българи и румънци, както и че Вие много добре сте знаели това, но сте искали да оставите различно впечатление у британските избиратели. Или дори бихте могли да благоволите да ни попитате какво мислим и какъв опит имаме: ние българите живеем в съседство с румънците в продължение на векове.

Моля Ви, г-н Фараж, спрете и помислете за момент, преди да   продължите да насаждате ксенофобски настроения сред своите поддръжници. Европейският проект, който имате пълното лично право да не одобрявате, е основан на безспорния факт, че Европа е страдала достатъчно от заклеймяването на различни групи и малцинства и от фанатичния страх от чужденците. Защо не работите заедно с нас – и с други, с които споделяме този малък континент – за да постигнем целта за изкореняване на расизма, предразсъдъците и дискриминацията?

 

Бранислав Диков        

                  Нишан Джингозян

 

Председател на Клуб на БСП - Лондон                                        

 Зам.-председател на Клуб на БСП – Лондон