Сергей Станишев: Трябва да бъде разрушен Картагенът на страха

Май 20, 2014 Новини БСП 0 990

Вотът на недоверие трябва да бъде разгледан след изборите, на спокойствие По време на пресконференция в Пазарджик лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев се обърна към вносителите на вота на недоверие за енергетика с думите: „Трябва да бъдем сериозни, както към избирателите и европейските избори, така и към самата тема

Вотът на недоверие трябва да бъде разгледан след изборите, на спокойствие

По време на пресконференция в Пазарджик лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев се обърна към вносителите на вота на недоверие за енергетика с думите: „Трябва да бъдем сериозни, както към избирателите и европейските избори, така и към самата тема. Нека да го направим след изборите. Готови сме да отговорим в нормална и спокойна обстановка, за да има смисъл. Нека да си припомнят как хората ги изгониха именно по тази тема, не с вотове, а с протести“.

Според него много често евроизборите се подценяват и хората не разбират как техният глас ще повлияе на живота им. „Проблемите в България са едни и същи. Такива са и в Европа - работни места и доходите. 5 години  европейските институции се доминират от десните“, припомни той. По думите му те са наложили на държавите лечение, което не е довело до излизане от кризата. „Затова неодобрението е голямо. Институциите, водени от десницата, обърнаха гръб на хората“, категоричен бе той. „Можем пряко да повлияем кой е начело на ЕК и каква политика да се води. Затова социалистите в цяла Европа казваме, че пръв приоритет са работните места“, заяви Станишев. Той обясни, че за последните 11 месеца всеки ден се правят стъпки, които да помогнат на реалната икономика да създава работни места. „Много е трудно. Тухла по тухла се възстановява държавността и социалната ангажираност. Тези избори трябва да покажат окончателно скъсване с миналото от последните 4 години“, категоричен бе лидерът на БСП. Във връзка с това той разказа и история. „Древният Рим е водил дълги войни с Картаген. Има един римски сенатор, който е започвал всяка своя реч с думите "Картаген трябва да бъде разрушен". Трябва да бъде разрушен Картагенът на страха, сковаващ предприемчивостта на българите, доверието в държавата, надеждата“, обясни социалистът.

 Станишев сподели, че при обиколките си в страната и срещите си с хиляди хора това, което те му казват е: „Да, живеем бедно, но виждаме, че нашият живот започва да има значение за държавата“. Той подчерта, че за първите 3 месеца  от тази година са разкрити 40 000 нови работни места, които не са достатъчни, но усилията в тази посока ще продължат.
Лидерът на ПЕС обясни, че България зависи в много отношения от посоката, в която върви Европа. „В тази кампания съм бил в над 70 общини. Хората споделят мъката си. Тук съм, за да дам последен тласък на кампанията. Не вещаем, а слушаме и разговаряме с хората“, допълни той.

На въпроса дали изкуствено се задържа цената на тока, лидерът на БСП отговори, че ако Борисов е бил на власт, със сигурност е щяло да има увеличение на тока. „Те обслужваха част от енергетиката - ЕРП-тата. Най-лесно беше да се увеличи тока. Въпросът е българите могат ли да го понесат? Някой попита ли ги? Затова направихме промени в закона“, категоричен бе той. Той подчерта, че правителството и държавата не водят война с ЕРП-тата, а се цели спазване на закона.

Станишев категорично отрече слуховете, че ще замине за Брюксел след изборите. „Ангажиментът, който БСП и аз лично сме поели, да не се върне предишното управление, все още не е изпълнено, защото има риск рекетът и социалният геноцид да се върнат, а може и Дянков да го върнат“, каза той. Според него воденето на листата от него не е подлъгване на избирателите и припомни как Бойко Борисов е водил листа на НДСВ на две места и не е казвал, че ще се откаже, а го е направил, както и подобен случай с Меглена Кунева.
След пресконференцията младежи от региона го изненадаха с транспарант с надпис "Коалиция за България, Сергей Станишев е номер едно". С много настроение те го поведоха на разходка из централната част на града, като постепенно увлякоха след себе си стотици граждани. Много от тях го спряха, за да му стиснат ръка, да споделят с него проблемите си и да му зададат много въпроси, както за актуалната ситуация в страната, така и за предстоящите евроизбори.