Достена Лаверн представи свой идеен проект Екотворчесто

Май 20, 2014 Новини БСП 0 836

Екотворчество: да съживим българското село чрез нови общности на доброволното съжителство е проект за пилотно селище от нов тип, което да служи за модел при изграждането на общности в селските райони

Екотворчество: да съживим българското село чрез нови общности на доброволното съжителство е проект за пилотно селище от нов тип, което да служи за модел при изграждането на общности в селските райони. Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на Коалиция за България Достена Ангелова-Лаверн на среща-разговор с членове и симпатизанти на партията от община Слатина и с посетителите на парк Гео Милев в София. В неформална обстановка д-р Лаверн разговаря с представители на сдружения и неправителствени организации, развиващи дейност в областта на биоземеделието, селския туризъм, развитието на селските райони и образованието.
Искаме да съберем ядро от хора, които имат желанието и капацитета да работят и заедно да създадем общност на доброволното участие, съжителство и взаимопомощ в името на обща цел: постигане на ново качество на живот, посредством устойчиви механизми за управление, самоконтрол възпроизвеждане на общността. По думите й този проект цели  да има развитие и опитът му да се споделя, разпространява и използва при създаването и на други подобни селища. "Такова нещо не се е правило досега никъде в Европа. Нека покажем, че и от България могат да идват добри идеи, нека бъдем равностойни участници в европейския процес, пример и за останалите европейски държави", каза още тя. По думите и Европа в момента е икономически най-богатият район в света. Благодарение на това според нея имаме потенциал да впрегнем достатъчно средства за едно по-справедливо разпределение на богатствата, което дава възможност на малките, семейни предприемачи и стопанства да получават необходимите за един достоен живот социални блага: храна, покрив над главата, грижи за здравето и образованието, като същевременно предоставим възможност на всеки да се реализира в полза на обществото с това, което умее и иска да работи.
„Целта на срещата ни беше опознавателна“, сподели Лаверн и допълни, че  през летните месеци предстоят обиколки из страната. "Знаем, че вече има много хора, които са тръгнали по този път индивидуално, разчитайки на собствените си сили. Искаме да се срещнем с тези хора на място, и да им предложим да обединим усилията си в един голям и цялостен проект", коментира още тя. По думите и ще се организират и работни групи в четири области, които са определени като ключови за проекта: биоземеделие, алтернативен туризъм, устойчиво развитие на общностите, и образование. "На есен ще има и голяма среща на четирите работни групи, където ще обединим стратегиите на всяка от групите, в цялостна визия за развитието и функционирането на пилотното селище“, обясни Лаверн.  
Тя сподели с присъстващите и вижданията си за европейската перспектива на процесите в сферата на образованието, културата и развитието на селските райони.