Сергей Станишев: Около 250 000 лв. от възнагражденията на депутатите и евродепутатите от КБ ще отиват за подпомагане на студенти

Май 19, 2014 Новини БСП 0 614

Взехме решение  10 % от възнаграждението на евродепутатите от КБ ще бъдат отделяни във фонд, който да подкрепя талантливи български студенти

Взехме решение  10 % от възнаграждението на евродепутатите от КБ ще бъдат отделяни във фонд, който да подкрепя талантливи български студенти. Нашите депутати тук също ще се включат. Това обяви на среща с младежи в НДК председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев. По думите му се очаква около 250 000 лв. да бъдат парите за подпомагане на студенти,  които ще се разпределят на конкурсен принцип. „Надявам се стотици да се включат в конкурсите. Взехме решение сътрудниците в Европа на евродепутатите половината да не бъдат личен избор, а да се направи конкурс за такива, по този начин да дадем на млади хора да се утвърдят там“, каза още той. „Искам да ви видя в тази кампания с настроение и високо вдигнати глави, защото сте социалисти“, допълни лидерът на БСП.

Той подчерта, че за да бъде успешна всяка кампания, трябва да има душа и искра, което е най-краткият път към успеха. „Винаги, когато сме имали събития като Бузлуджа, са ме питали Ламбо ще дойде ли? Питал съм се защо хората имат толкова високо доверие. Отговорът е, защото е истински. Той винаги ни е давал кураж в най-трудните моменти за партията“, категоричен е Станишев.

Станишев разказа случка от президентските избори през 2011. „Гледахме проучванията. Тогава се обърнах към Ламбо, към Мери и те ни подкрепиха. Искам да благодаря на Ламбо за тогава, искам да му благодаря и за сега. Истинските победители от онази кампания сме ние, убеден съм, и този успех е на Ламбо“, заяви той.

По думите му подкрепата на Данаилов за кампанията освен радост и привилегия е и голяма отговорност. Станишев подчерта, че всичко, което прави от 12 май миналата година, е подчинено на една кауза - справедлива България, социална Европа. „Срещам се с хиляди хора, виждам болката в очите им. Възрастните искат младите да се върнат, младите пък са отчаяни, че нямат работа. Тези лични проблеми са десетки, стотици хиляди и всеки един от нас, който е в тази кампания, е белязан от тази болка“, допълни Станишев. По думите му трябва да знаем, че има различни Европи – Европа на десните и Европа на левите. Според него, когато се говори за безработица, тя се губи в някакви статистики, а това са човешки съдби зад всяка една цифра. Станишев припомни, че това е причината и ПЕС да се бори за програмата за младежка безработица, която вече е факт.  „От днес стартира изпреварващо и програмата човешки ресурси за младите. Знам, че това не е достатъчно и затова продължаваме своите усилия“, категоричен бе президентът на ПЕС.